Linfrön och giftighet

För några år sedan slängde jag glatt och ivrigt ner krossade linfrön i min dagliga smoothie. Omega 3 och omega 6!! Trallade jag glatt. Hela linfrön kunde jag ju inte äta eftersom kroppen inte kan ta upp näringen i de hela fröna. Kära nån vilken tur att jag hade sån koll! Så en dag berättade tandhygienisten att linfrön faktiskt är giftiga! Ja, något ska en ju prata om, även om jag mest kunde humma lite uppjagat. Vad höll jag på med! Uppgivet ställde jag in kartongen från Saltå i skåpet, där den fick stå och bli några år för gammal. Så hur giftiga är då linfröna och i vilken form kan de göra nytta?

Varför är linfrön giftiga 

Linfrön innehåller ämnen som ger upphov till vätecyanid, eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symtom vid överdosering. Den mängd som frigörs vid användning av en till två matskedar hela linfrön per dag anses riskfri.

Hela linfrön anses frigöra mindre mängd cyanid än krossade linfrön. Det är nämligen inte bara upptaget av näringen i linfröna som blir bättre när de är krossade, även upptaget av vätecyanid blir bättre. Livsmedelverket avråder från att inta krossade eller malda linfrön för att tillgodose fettsyrabehovet.

Ett intag av tre till tio matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering. Det finns en risk för skador vid långtidsanvändning, men det finns ingen överhängande risk för akut förgiftning. Vid sjukdom eller undernäring kan dock kroppens förmåga att avgifta cyanid vara nedsatt.

Linfröolja anses vara bättre än krossade frön om det är omega 3 fetterna du vill åt. Eftersom de skadliga ämnena är vattenlösliga och inte fettlösliga, är halten av vätecyanid sannolikt låg i linfröolja. Linfröolja är emellertid inte alls ett bra alternativ för mig. I min kropp fungerar oljan som ett väldigt effektivt laxermedel, vilket inte är en effekt jag efterfrågar. En till två matskedar hela linfrön kan också intas för laxerande effekt om du skulle vara förstoppad (hjälper troligen föga om det skulle vara ett mentalt tillstånd dock). Hela frön är kanske en snällare variant än olja.

Halterna av cyanid kan minska vid upphettning, men riktigt hur mycket halterna minskar vet en inte riktigt.

Med utgångspunkt av detta tänker jag att det finns andra sätt att få i sig nyttiga fetter, så jag låter nog linfröna vara litegrann. De kan hjälpa den som har en trött mage, men då ska fröna intas hela.

012

Källor:

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/cyanogena-glykosider-och-vatecyanid/

https://www.recepten.se/blogg/post/krossat_linfroe/309

http://www.froguiden.se/linfron/giftiga/

3 reaktioner till “Linfrön och giftighet”

 1. Många ger sina hästar linfrö på grund av den magsmörjande effekten. Dock måste då linfröet först kokas, så kallad stöpning. Linamarin, en glykosid som finns i fröet och som spjälkas av enzymet linas till bland annat vätecyanid, förlorar sin verkan som gift vid upphettning. I handeln finns linfröpellets och linfrökaka att tillgå, och denna behöver inte upphettas eller blötläggas före utfodring. Linfröolja är bra för mycket, och bör vara en del av en allsidig och näringsriktig kost. Förutom själva linfröoljan går det också att äta linfrö direkt. De kan däremot utsöndra ett giftigt ämne vilket gör linfröoljan till ett bättre val.

  Gilla

 2. Kalciumrik smoothie på veganvis
  Man tar inte upp kalcium utan andra mineraler(magnesium) osv.
  Annars vore väl gotlänningarna kalkstod!

  Gilla

 3. Ät alltså hellre färsk frukt och ät den torkade frukten i begränsade mängder. Ett passande tillfälle att stoppa i sig den torkade är efter ett träningspass när kroppen behöver snabb energi för att fylla på sina depåer.?
  Kroppen återställer balansen i kroppen efter hand. Snabba kolhydrater är bara till skada
  (insulinchockar)(tillvänjning av snabba kolhydrater-sockersug).
  Är du sugen på socker? Då har du redan hamnat i dålig cirkel.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s