Torkad frukt – är det mer än bara socker?

Många avskyr torkad frukt i precis alla sammanhang, jag är inte en av dem. Jag gillar torkad frukt i choklad, kakor, bröd och mat. Oavsett om du tycker om den skrynkliga frukten eller inte, hör du säkert här och där att du ska utesluta den eftersom sockerhalten är så hög. Så hur kan en då förhålla sig till torkat?

Torkad frukt och socker

Torkad frukt är inte riktigt lika nyttig som färsk frukt på grund av att sockerhalten är mer koncentrerad. Därför ska den konsumeras med måtta. Färsk frukt innehåller också socker men det är utspätt med vatten. Av denna anledning ger inte den färska frukten ett lika snabbt blodsockerpåslag som den torkade. Vill du begränsa ditt kaloriintag är det  också bättre att du håller dig till den färska frukten.

Nyttan med torkad frukt

Nu innehåller ju inte den torkade frukten bara socker utan även näring som våra kroppar har nytta av.

Fiberhalten i den torkade frukten är hög, precis som i den färska. Fiberhalten kan faktiskt vara upp till 5 gånger högre per 100 gram i den torkade frukten än i den färska frukten. Emellertid behöver du äta mycket mer torkad frukt för att komma upp i 100 gram. Fibrerna håller magen i trim och skyddar mag-tarmsystemet mot cancer. Värt att notera är att fiberhalten i torkad frukt förekommer utan vatten, vilket kan ge kraftigare reaktion i mag-tarmsystemet. Detta kan vara bra vid magproblem, men det kan också orsaka magproblem beroende på hur magen reagerar.

Den torkade frukten innehåller  vitaminer och mineraler. Torkade aprikoser är exempelvis rika på järn. Likväl försvinner många av de vattenlösliga vitaminerna i de torkade varianterna.

Ät alltså hellre färsk frukt och ät den torkade frukten i begränsade mängder. Ett passande tillfälle att stoppa i sig den torkade är efter ett träningspass när kroppen behöver snabb energi för att fylla på sina depåer.

matvett.se kan du läsa mer om energi och näringsinnehåll i olika torkade frukter.

007

 

Källor: http://livskick.nu/ar-torkad-frukt-lika-bra-som-farsk-frukt/

http://iform.se/nyttig-mat/nyttigt-snask

http://www.matvett.se/energi-och-naringsamnen-i-torkad-frukt/

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2014/03/17/kostexperten-sa-nyttig-ar-torkad-frukt/

 

 

En tanke på “Torkad frukt – är det mer än bara socker?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s