Projekt grönsaksbuljong

Jag vet aldrig när det ska suga till i projekttarmen, men när det väl gör det måste jag helt enkelt hänga på. Före helgen berättade en kollega om hur hennes morföräldrar kokade buljong på kräftskal i 6 timmar inför en nyårsmiddag. Sedan gjorde dom en tankevurpa och råkade sila ut buljongen i diskhon. Denna berättelse medförde att jag kände mig helt nödvändigt tvungen att koka min egen grönsaksbuljong. Så det gjorde jag.

Om du är sugen på att göra detsamma finns det väldigt noggranna och precisa recept att följa, sen finns det andra som menar att man kan koka ihop buljongen lite på vad en har och känner för. Jag gjorde det senare.

Jag använde det här:

Några morötter
En rotselleri
En palsternacka
En röd paprika
Tre gula lökar
Tre vitlöksklyftor
En kruka dill
En kruka persilja
Tio vitpepparkorn
Två lagerblad
Två teskedar salt
Lite rapsolja

Jag gjorde såhär:

1. Jag skalade rotsakerna och löken, och skar allting i mindre bitar.
2. Jag fräste löken, rotsakerna och paprikan i rapsolja i några minuter.
3. Jag hällde på 1 ½ liter vatten, kokade upp och skummade av.
3. Jag lade i vitpeppar, lagerblad, örter och salt i grytan och lät koka i ca en timme.
4. Jag silade av vätskan i en annan gryta
5. Jag hällde över vätskan i formar för iskuber och placerade i frysen. Nu har jag frysta buljongtärningar!

020

Vätskan smakade som grönsaksbuljong men lite mindre saltigt. Det fina med egen buljong är att man slipper transfetter, glutamat och allt det där som inte är så nyttigt. Dessutom känner en sig enormt duktig och huslig, till på köpet doftar det hemskt gott när en kokar ihop den där buljongen.

007

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s