Höj humöret med saffran

Såhär efter jul tänkte jag ägna lite tid åt kryddan saffran. Själv förknippar jag emellertid inte kryddan så fasligt mycket med jul eftersom jag gärna använder saffran i matlagningen året om. Saffran har många positiva effekter inte minst på humöret. Ät den med andakt, inte bara för att den är dyr.

Nyttan med saffran

– Saffran kommer från saffranskrokusen och är världens dyraste krydda. Saffran innehåller 150 aromer och doftämnen, varav många är gynnsamma för vår hälsa.

– Saffran har använts som naturläkemedel mot nedstämdhet, migrän, menstruationsproblem och magproblem.

– En studie från 2011 har visat att saffran motverkade levercancer hos råttor.

– Saffran är giftigt i stora doser, men ingenting vi behöver oroa oss för. Stora doser kan dock leda till berusning och i värsta fall döden.

– Saffran är humörhöjande och anses ge en ökad mental balans. Saffran kan hindra de hjärnceller som producerar må bra hormonet serotonin att åter suga upp fritt serotonin. På detta sätt ökar aktivt biologiskt serotonin i hjärnan. Jag antar att man kan säga att saffran verkar som en naturlig serotonin återupptagshämmare?

– En studie har visat att saffran innehåller ett ämne som kan skydda hjärnceller och förhindra MS. Ämnet heter Crocin och är naturlig kemisk förening som ger kryddan dess gulröda färg. Crocin förhindrar att hjärncellerna förlorar sin viktiga isolering. MS kännetecknas av inflammerade hjärnceller som har förlorat sin isolering.

De små doser vi äter har nog emellertid inte så stor effekt. Det finns naturläkemedel som innehåller saffran tillsammans med andra vitaminer och mineraler som ska motverka nedstämdhet. Huruvida de fungerar vågar jag dock inte uttala mig om… Saffran är hur som helst gott, det räcker en bit för mig.

Källor: http://kurera.se/ma-bra-med-saffran-en-naturlig-stamningshojare/

http://www.nyttigt.eu/saffran-pris/

http://www.svd.se/saffran-skyddar-hjarnceller

http://www.tv4.se/efter-tio/artiklar/kryddor-som-%C3%A4r-bra-f%C3%B6r-h%C3%A4lsan-5326e0d3c45948cff2000001

En tanke på “Höj humöret med saffran”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s