Ät äpplen för en frisk hjärna

Idag tänkte jag lägga ut texten om det klassiska äpplet. Nu är väl inte äpplet den hetaste frukten jag känner till, tänker du. Jag förstår. Äpplet är en onsdagsfrukt på jobbfikan som du åt för att du inte skulle äta en kaka, och bananerna var slut. Likväl innehåller äpplet väldigt mycket bra grejor, så jag tycker gott att det kan få lite uppmärksamhet igen. Häng på!

Nyttan med äpple

Äpplen är rika på antioxidanter och innehåller flavonoider som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Flavonoiderna finns främst i äpplets skal. Ämnet pektin som finns i äpplet är  både blodsockersänkande och sänker det onda LDL- kolesterolet. Nyare studier visar på att ett äpple om dagen kan skydda mot hjärtinfarkt och stroke. Äpplen innehåller också C-vitamin och gott om fibrer.

Äpplen ska kunna motverka utveckling av både cancer och diabetes. Äpplet anses också vara renande och innehåller malinsyra/äppelsyra som verkar renande i förhållande till toxiner och tungmetaller som bly och kvicksilver. Äpplet är blodrenande, stimulerar lever och tarm samt stödjer lever och njurar under avgiftningsprocessen. Malinsyra ska även minska slagg och smärta i musklerna hos dem som lider av fibromyalgi. .

Äpplet är basbildande samt stödjer lymfsystemet och lungorna. Den som lider av förstoppning rekommenderas att äta äpplen. Äpplet stimulerar även salivproduktionen, vilket sänker bakteriehalten i munhålan. Frukten är mycket bra för hyn.

Studier har visat att äpplen stärker vårt minne och förbättrar vår allmänna hjärnhälsa. Frukten ska motverka skador på neuroner vid åldrande. Detta ska kunna motverka och förbättra vissa symtom vid Alzheimers. Antioxidanterna i äpplet reducerar inflammationer och oxidation i hjärncellerna som uppstår då de utsätts för fria radikaler. För hjärnan skull rekommenderas vi att äta två äpplen om dagen. Äpplena har också visat sig vara bra för de kognitiva funktionerna.

005

Ät helst ekologiska och oskalade äpplen. Mycket av antioxidanterna sitter i skalet, men du slipper gärna bekämpningsmedlen.

Prova att äta äppelklyftor med lite jordnötssmör. Sött och salt i god kombination 🙂

Källor: http://kurera.se/10-anledningar-att-ata-apple/

http://www.nyttigt.eu/ett-apple-om-dagen-ar-bra-for%E2%80%A6-hjarnan/

http://kurera.se/apple-malus-domestica/

http://www.halsosidorna.se/Fruktochbar.htm

En tanke på “Ät äpplen för en frisk hjärna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s