Sesamolja för hud och tandkött

Sesamoljan är oumbärlig i Asien, och faktum är att både fröna och oljan har en mängd hälsosamma egenskaper. Oljan har dock gått mig lite förbi även om jag vet att den smakar väldigt gott. Eftersom jag är en person som har ett stort intresse för vad vegetabiliska oljor och fetter har för hälsoeffekter både invärtes och utvärtes var jag ju såklart tvungen att ta reda på mer…

Nyttan med sesamfrön

 • Frön innehåller överlag mycket fett och protein. De är rika på fibrer men innehåller få kolhydrater. Frön är också goda antioxidanter
 • Frön innehåller aminosyran tryptofan som är viktig för serotoninproduktionen. Brist på serotonin kan orsaka bland annat depressioner.
 • Frön är en bra energikälla eftersom de innehåller mycket fett. Fettet består främst av hälsosamma fleromättade och enkelomättade fetter.
 • Frön hjälper till att sänka det onda kolesterolet.
 • Frön är bra för hud och hår.
 • Sesamfrön är mycket näringsrika och innehåller rikligt med vitamin E och Vitamin B.
 • Sesamfröna är också rika på mineralerna fosfor, järn, kalcium, magnesium och zink.
 • De ljusa sesamfröna innehåller sesamin som har en skyddande effekt mot cancer och hjärt och kärlsjukdomar. 
 • De svarta sesamfröna är särskilt antioxidantrika. Antioxidanter hjälper till att oskadliggöra fria radikaler i kroppen som uppstå bl.a. på grund av rökning, miljögifter, stress och dålig kost.

008

Nyttan med sesamolja

 • Sesamoljan kan användas till matlagning, som smaksättare och till hudvård.
 • Enligt den ayurvediska traditionen har daglig massage med sesamolja en rad hälsoeffekter. Massage med sesamolja ska rena och balansera lymfsystemet samt det endokrina systemet. Oljan ska smörja och mjuka upp muskler, vävnader och leder.
 • Sesamolja anses göra huden smidigare, glansigare och mer åtstramande.
 • Oljan anses vara antiinflammatorisk och antiviral.
 • Oljan är fet, mjukgörande och skyddande. De flesta tål sesamoljan bra.
 • Oljan passar bra till babyvård.
 • Enligt den ayurvediska läran ska oljan vara naturligt antibakteriell mot vanliga hudpatogener som stafylokocker och streptokocker samt mot hudsvamp.
 • Oljan anses  lindra och bota hudproblem som psoriasis, torr hårbotten och irriterad hud. Oljan ska kunna läka och skydda sår och hudutslag samt reglera porernas utvidgning.
 • Inom ayurvedan anses sesamoljan vara den mest läkande och utdrivande oljan av alla vegetabiliska oljor. Oilpulling är därför ett vanligt användningsområde för sesamoljan. Oilpulling är bra för munhälsan och ger friskare och starkare tandkött.

Sesamfrön och sesamoljan har alltså en hel del goda egenskaper. Själv äter jag gärna Tahini på mackan som ett gott och nyttigt pålägg. Tahini är en sesampasta gjord på rostade sesamfrön och används som ingrediens i hummus. Måste nog köpa en flaska kallpressad sesamolja också…

012

Källor: http://www.expressen.se/halsoliv/frossa-i-fron—darfor-ar-de-sa-nyttiga-for-dig/

http://www.halsosidorna.se/Notterochfron.htm

http://kurera.se/sesamolja-for-dig-som-vill-ha-lenare-hy/

http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?td=20121011&tem=1&art=1726

5 reaktioner till “Sesamolja för hud och tandkött”

 1. ”Vitaminet är också viktigt för skelettbildningen eftersom det reglerar kalciumhalten i skelettet och tänderna. D-vitamin förbättrar mineralupptaget och behövs för att ta upp kalcium och fosfor i tarmen.”
  Obevisat. Däremot finns det en stark magnesium brist som gör att vi inte tar upp kalcium.
  Mindre mängder finns i svamp? Det köttet med med mest d-vitamin är renen (älskar svamp och lav-
  en symbios av svamp och alg).
  ”Dessvärre tros stora delar av den svenska befolkningen lida av D-vitaminbrist under senhösten och vinterhalvåret. Därför kan tillskott vara att rekommendera. Mörkhyade, gravida, äldre, vegetarianer och veganer bör vara uppmärksamma och rekommenderas att ta D-vitamintillskott.”
  Är du rasist? Människor från varmare länder(även vita) tar upp d-vitamin på andra sätt än här, var man tar upp detta vitamin till huvudsak från födan. Vita människor som vistats i varmare länder en längre tid
  får samma effekt, dessutom med vissa b-vitaminer.

  Gilla

  1. Olov, du är hemskt välkommen hit, men jag vill att vi håller en god ton här på bloggen. Det är min blogg och jag bestämmer över den. Du får gärna komma med andra infallsvinklar, men om du ska vara en surfis kommer du att åka i skräpposten. Att ifrågasätta andra människors värdegrund när de redogör för olika människors behov/upptag av D-vitamin är en smula oförskämt. Det är också ganska poänglöst i ett sådant sammanhang.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s