Du äter säkert vitlök – det gör du rätt i!

Jag har överlevt nyårsafton med tillhörande tolvslag. Jag avskyr tolvslaget. Det spelar ingen roll om jag är på härliga tillställningar och har haft ett bra år. Tolvslaget är alltid förenat med klump i halsen och i magen. Kanske är just detta klockslag på denna särskilda dag alltför ödesmättat. Kanske rymmer det för många förluster eller för stora förväntningar – vad vet jag. Ett kaosartat 2014 följde ett utmattande 2013. Lång historia, men det var synd om mig – jag lovar. 2015 blev ett år av insikter, förändringar, ny energi och ett gäng nu är det nog. Det började svajigt men det slutade bra. En vän sa idag att 2016 borde vara ett år när 2015 lönar sig. Jag hoppas att hon har rätt!

Nog med årskrönikor. Nu ska vi istället ägna en liten stund åt den mycket använda vitlöken. Du vet säkert att den ska mota förkylningar, och att det är en bra lök i största allmänhet – men vet du hur bra den är?

Nyttan med vitlök

 • Vitlöken är ett godkänt naturläkemedel för lindring av symtom vid förkylning i Sverige . Vitlöken har en immunstimulerande effekt och har lokalt en viss antibakteriell och antiviral verkan.
 • Vitlöken är en våra näringsrikaste grönsaker och innehåller flertalet substanser med medicinska effekter.
 • Vitlöken innehåller vitamin A,B och C samt flera olika svavelföreningar. Svavelföreningarna är orsaken till vitlöken karaktäristiska doft.
 • Flera kliniska studier visar på att standardiserade vitlökspreparat har en mängd effekter. Vitlöken sänker blodfetterna hos patienter med förhöjda blodfetter. Vitlöken sänker även blodtrycker hos patienter med förhöjt blodtryck. Vitlök lindrar smärta och minskar risken för blodpropp. Effekterna beror på de svavelhaltiga föreningarna i vitlöken.
 • Vitlök har antiinflammatorisk verkan i kroppen.
 • Vitlök innehåller antioxidanter som minskar halterna av fria radikaler i kroppen. Fria radikaler kan leda till sjukdomstillstånd som hjärt och kärlsjukdomar och  cancer.
 • Vitlöken säga kunna hindra uppkomsten av magsår genom sin förmåga att döda magsårsbakterien Heliobacter pylori (ta det dock lugnt med vitlök om du redan har magsår eller magkatarr, då kan den uppröra rejält).

003

Rekommenderad dos:

 • För att åstadkomma blodtryckssänkning bör du äta drygt 2 gram färsk vitlök om dagen. Detta motsvarar 1 mindre vitlökslyfta.
 •  Ovan mängd ska även fungera för hålla rätt på kolesterolbalansen.
 •  För smärtlindring krävs 2-4 gram torkat vitlökspulver om dagen eller 2 stora färska klyftor. Vid intag av denna dos 3 gånger om dagen kan du lindra infektioner i luftvägarna.

Att tänka på:

 • Gravida bör inte behandla sig med vitlök eftersom vitlök i stora mängder traditionellt har använts för att för att framkalla abort. Lagom mängder i mat är dock inte farligt.
 • Det är inte heller lämpligt att behandla sig med vitlök om läkare har ordinerat medicin mot någon av ovan nämnda åkommor.
 • Vid upphettning utvecklas de ämnen som minskar risken för blodpropp bättre. Emellertid minskar de bakteriedödande ämnena.

Källor:http://www.netdoktor.se/naturmedicin/artiklar/vitlok-en-illaluktande-valgorare/

http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=49

http://alltommat.se/darfor-ska-du-ata-vitlok/

En tanke på “Du äter säkert vitlök – det gör du rätt i!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s