Det här med gojibär – är det nyttigt?

De här gojibären var ju en grej för lite sen. Ett exotiskt hejdundrandes superbär! Ibland är jag helsåld på grejor och ibland är jag ganska rejält motvalls. Det finns inte alltid en solklar logik- jag går på magkänsla. Vad det gäller gojibären är min magkänsla lite skeptisk. Det känns mest som att äta ett snordyrt russin. Vett att ta betalt för dem har en,  beska små tingestar är de också. Jag har bären i kylen och känner mig eventuellt lite extra nyttig när jag strör dem över havregurten. Men har jag någon nytta av dem – egentligen?

Nyttan med gojibär

  • Gojibär kallas även superbären från Kina där de har använts som medicinalväxt i många århundraden. De vanligaste produkterna är gojijuice eller frystorkade bär, men det finns också gojitabletter.
  • Gojibär är rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler som zink, kalcium, järn och selen. Bären innehåller aminosyror och spårämnen. De innehåller mer c-vitamin än apelsin och lika mycket betakaroten som morot.
  • Gojibäret har liksom andra bär som acai, tranbär, körsbär och blåbär hälsofördelar på grund av sitt höga innehåll av antioxidanter.
  • Viss forskning visar på att gojibäret är bra för hjärnhälsan och ska kunna motverka ålderssjukdomar som Alzheimers.
  • Bäret ska innehålla immunstärkande och kolesterolsänkande ämnen.
  • Bäret innehåller även ämnen som är bra för synen och adaptogener som stärker minne, stresshantering och koncentrationsförmåga.
  • Det finns även studier visar på att gojibär ska vara bra för vårt mentala välbefinnande. Regelbunden konsumtion ska stärka vår atletiska förmåga, förbättra vår sömnkvalitet och vårt allmänna välbefinnande. Det är emellertid osäkert om samma effekt  uppnås av extrakt gjorda på bären
  • Bären ska undvikas om du äter blodförtunnande medicin eller medicinerar för högt blodtryck och diabetes.
  • Gojibären kan i större mängder utlösa en allergisk reaktion om du är pollenallergiker.

 

009
Rekommenderad dagsdos: 15 gram bär eller en tesked pulver. Den rekommenderade dosen gojijuice är 2-4 gram per dag.

Det låter ju i och för sig bra men jag är ändå inte sååå imponerad. Jag äter nog gojibär ibland för att jag gillar segheten i dem. För hälsans skull kan jag lika gärna äta lingon och blåbär, de är  billigare  och jag är ju trots allt smålänning.

Källor: http://www.nyttigt.eu/goji-%E2%80%93-gojibaren-ar-de-goda-baren-fran-kina-med-%E2%80%9Dsuperegenskaper%E2%80%9D/

http://www.supernyttigt.se/bar/gojibar/

http://mittkok.expressen.se/lista/gojibar-har-ar-allt-du-behover-veta/

En tanke på “Det här med gojibär – är det nyttigt?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s