Jag önskar att jag inte tyckte så mycket om kex – det här med transfett

Under en period produktutvecklades Ballerinakexen något kopiöst. Både jag och min syster hade således ett rent helsike att hänga med. Vid någon tidpunkt höll vi också en ganska utförlig kexkonferens. Som du säkert förstår – vi gillar kex. Mycket. Ibland gör det mig en smula olycklig eftersom de ljuva små illbattingarna ofta innehåller en del skräp. Jag har därför gjort en noga övervägd överenskommelse med mig själv att inte äta kex så hemskt ofta, men att verkligen njuta av det när jag gör det. Så vad är det då jag gnäller om? Jo, såhär är det. Kex innehåller, förutom socker, ofta transfett. Du har knappats missat begreppet. Men ifall att du önskar en uppenbarelse eller en uppfräschning ska jag berätta lite mer.

Allt transfett är inte skadligt

Rätt ska vara rätt. Innan jag börjar med min skrämselpropaganda vill jag informera om att allt transfett inte är farligt. Det finns nämligen naturliga transfetter som inte skadar dig. Det naturliga transfettet finner du i mjölkfett och det har vissa hälsoegenskaper. Denna form av transfett kallas CLA och anses skydda mot olika former av cancer. Anledningen till att dessa fetter är nyttiga beror på att idisslande kor lever i symbios med magbakterier som hjälper dem att tillgodogöra sig näringsämnen från gräs. På detta sätt blir fetterna nyttiga även för andra däggdjur som människan.

001

Det skadliga transfettet

Mycket av det fett som vi äter har behandlats under olika typer av livsmedelstekniska processer. Behandlingen påverkar näringsinnehållet i fettet negativt. Fettet behandlas ofta med både kemikalier och mycket höga temperaturer. Dessutom tenderar fettet som finns i hel- och halvfabrikat  att ha mycket låga eller obefintliga halter av antioxidanter. Detta innebär att fettet innehåller energi men ingen näring.

Hur tillverkas transfett 

Härdning är en process som tillämpas för att förändra fettets fysiska egenskaper. Det som sker är att ett omättat vegetabiliskt fett omvandlas till ett mättat fett. För att mätta omättnaderna tillsätts vätgas, som katalysator används värme och nickel. Under denna process förstörs i princip alla antioxidanter som någonsin fanns i råvaran. Varierad mängd skadliga transfetter bildas.

Risker med transfett

Transfetter är främst förknippade med skador på hjärta och kärl, men har också andra negativa hälsoeffekter. Industritransfetter ökar även risken för diabetes och cancer. Transfettet tros också kunna orsaka fosterskador. Industritransfett ökar det onda kolesterolet och minska det goda. Fetterna påverkar immunförsvaret och ökar bildningen av gallstenar. Det finns också misstankar om att fetterna kan ha negativa effekter på hjärnans funktioner, särskilt under fostertiden.

Hitta transfetter

Om  det står härdat eller delvis härdat fett på innehållsförteckningen kan produkten innehålla transfett. Om det bara står vegetabilisk olja ingår inte transfett. Ekologiska varor innehåller inte transfett.

Riskvaror är: pommes fites, margarin, kakor, bakverk, pajer, piroger, kex, glass, godis, snacks och mikropopcorn.

016

 

Transfetterna minskar

Den goda nyheten är att många företag har valt att plocka bort härdande fetter från sina produkter. Detta som en konsekvens av opinionstrycket. Några av dem ska vara Göteborgskex, Felix och Lantmännen.

Det är en utveckling i rätt riktning men ofta används industriellt processade oljor där man sällan anger vilken källa som används. En ny process har också dykt upp på marknaden. Denna process framställer matfett utan transfettsyror. Metoden kallas för omstring. Trots att fettet inte innehåller transfett är det skadligt då fett som utsatts för omstring påverkar cellerna i våra kroppar på ett negativt sätt.

 

Här finner Sveriges konsumenter i samverkans lista över produkter fria från härdat/delvis härdat fett

Göteborgskex svarar på frågor om deras produkter och transfett

Källor: http://www.expressen.se/halsoliv/allt-transfett-ar-inte-farligt/

http://www.ehdin.com/?navid=190&sub=186

http://www.svd.se/sa-undviker-du-transfett

Brunnberg, Martin, Allt Om Näringslära, Stockholm, ICVE Production Sweden AB; 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s