Spring för livet!

Såhär års kan det vara lite svårt att motivera sig att träna. Känslan av att vilja gå i ide är stark, och kanske är kroppens signaler ett tecken på att vi bör ta det lite lugnare. Emellertid finns det många anledningar att motionera regelbundet, även om det tar emot.  Förutom att träning gör oss piggare, starkare, och uthålligare har motionerandet en mängd andra hälsoeffekter. Värt att tänka på när det känns motigt att gå till gymmet eller ta den där powerwalken. Stanna kvar så får du veta allt om vad träning och motion gör för din kropp!

Nyttan med träning

 • Blodkärlen vidgas bättre vilket ökar blodflödet till hjärtat och skelettmusklerna. Tränade blodkärl frisätter ämnen som minskar risken för blodpropp och mekanismen för återupplösning förbättras. Risken för åderförkalkning/åderförfettning minskar.
 • Blodsockret sänks och blir mer stabilt. Muskelcellerna blir bättre på att ta upp sockret i blodet och insulinkänsligheten förbättras. Förbättring sker direkt efter träning och håller i sig flera dygn. Träning är viktigt för att behandla och förebygga diabetes typ 2.
 • Blodtrycket normaliseras. Det ökade blodflödet stimulerar nybildningen av nya blodkärl. Timmarna efter träningspasset sjunker blodtrycket under det normala viloblodtrycket, vilket minskar belastningen på kärl och hjärta.
 • Blodvolymen ökar vid intensiv träning. Detta ger bättre blodtryckskontroll samt att du kan svettas och hålla kroppstemperaturen. En otränad person klarar sig sämre i varmt klimat och drabbas lättare av värmeslag.
 • Energiförbrukningen ökar och det farliga bukfettet minskar. Den maximala förbränningsförmågan ökar snabbt efter träning. Efter 4-6 veckor kan 30-40 procent ökning mätas.
 • Ökad muskelmassa ger  också en högre dygnsförbränning.
 • Hjärnan påverkas positivt. Minne, inlärningsförmåga och koncentration blir bättre. Frisättningen av signalsubstanser som dopamin, serotonin och glutaminsyra i hjärnan ökar. Den kognitiva förmågan (särkilt planering och koordinering) förbättras, även sömnkvalitén blir bättre. Bättre sömn leder till minskad risk för depression, oro och ångest. Självkänslan blir bättre och du blir mer stresstålig. Studier har visat på att nybildningen av hjärnceller ökar hos djur som får springa.
 • Hjärtat stärks, pumpar effektivare och utvecklar fler blodkärl. Effekten blir att hjärtat inte behöver arbeta lika hårt i stressade situationer. Efter ett par månaders intensiv träning är slagvolymen större, vilopulsen sänkt och pulsen vid maxarbete lägre. Kranskärlens förmåga att slappna av och släppa igenom blod till hjärtmuskeln förbättras. Detta sker bland annat genom en ökad bildning av kväveoxid. Även detta minskar risken för blodpropp.
 • Immunförvaret stärks, framförallt av högintensiv träning. Tänk på att överdriven träning utan återhämtning kan ha motsatt effekt.
 • Muskulaturen ökar och blir bättre på att använda fettsyror och glukos. Detta medför en mer stabil blodsockerkontroll. Redan efter en veckas träning ökar andelen uthålliga muskelfibrer. Kapillärerna ökar i antal, vilket förbättrar blodflödet och förlänger genomblödningstiden i muskeln. Detta underlättar utbytet av syrgas och näringsämnen.
 • Stresshormoner som adrenalin och kortisol minskar i blodet. Detta avlastar hjärtat och påverkar humöret positivt. Förändringen sker vanligtvis inom de två första träningsveckorna.
 • Den maximala syreupptagningsförmågan ökar. Lungblåsornas förmåga att transportera syre till blodets röda blodkroppar förbättras.
 • Träning minskar risken för benskörhet.

 

011

Det har sagts förr men kan sägas igen. Är du otränad och vill komma igång, gör inte träningen hårdare än att det känns fullt uthärdligt. Går du ut för hårt blir träningen plågsam och du vill bara inte göra om det. Det är ok att börja lugnt och öka i rimlig takt. Du gör din kropp en tjänst oavsett och riskerar inte att bli sjuk, överansträngd eller erbarmligt omotiverad.

Källor: http://www.dn.se/nyheter/sverige/det-har-hander-i-kroppen-nar-du-tranar/

http://kurera.se/traning-en-sjalvklarhet-for-ett-halsosamt-liv/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s