Frusen yoghurt med hallon och lakrits

Vintern har lurat mig in i sockerfördärvet. Jag är inte den som lider av sockernoja, men nu har det sannerligen blivit för mycket. Mörker och soffmys leder mig ständigt in i frestelsen. Som ett brev på posten står Ernst i tv:n, bakar lakritstryfflar och chokladpraliner. Saliven rinner. Livet är svårt. Jag måste helt enkelt lura mig själv lite. Jag ska göra soffhängandet nyttigare, utan att det smakar för nyttigt. Ja, du förstår vad jag menar.

Som du kanske minns köpte jag en burk lakritspulver och vi lärde oss att lakrits är hur nyttigt som helst i rimliga doser. Lakritspulver har varit något av en grej, särskilt i kombination med hallon. Lakrits och hallon förenas i allt från smoothies till pannacotta. En kan tycka att det har gått lite överstyr, men jag var ändå tvungen att ge det ett försök. Faktiskt blev det inte så tokigt alls. Det blev kallt och krämigt, syrligt och lite sött. Lakritspulvret kom tämligen bra överens med hallonen. Ett fullgott substitut (ja, nästan i alla fall) får jag nog säga.

Jag använde det här:

  • 1 ½ dl turkisk yoghurt
  • 1 dl frysta hallon
  • 1 tsk kokossocker. Ja, det är ett sötningsmedel och ska användas med måtta. Dock är det inte sönderprocessat och innehåller en del mineraler.
  • 1 ½ tsk lakritspulver

006

Jag gjorde såhär:

  1. Jag kokade hallonen i några minuter. Delvis för att få till en sås som skulle ge en jämn hallonsmak i yoghurten. Men framförallt för att jag är en galen hypokondriker som fruktar vinterkräkan mer än apokalypsen. Om du skulle ha missat det – livsmedelsverket rekommenderar att du kokar frysta importerande hallon. Hallonen kan smittas genom bevattningen och viruset trivs synnerligen bra i just de här bären.

2. Jag lät hallonsåsen svalna och rörde ihop den med yoghurten, kokossockret och lakritsen i en burk.

3. Jag ställde burken i frysen i ca 1 – 1 ½ timme. Då blir konsistensen lite glasslik.

Ett annat alternativ är lakrits och kanel teet från Pukka. Teet smakar förträffligt och lagom sött av lakritsen. Faktiskt dämpar det sockersuget ganska bra. Pukka te brukar du hitta i hälsokostbutiken.

012

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s