Fänkål för frisk doft och hälsosamt blodtryck

På sista tiden har jag blivit väldigt förtjust i fänkål. Jag har alltid tyckt om denna rotfrukt, men den har hamnat lite i skym undan av någon anledning. Under en period stiftade jag bekantskap med Linas vegetariska matkasse, där fänkålen var frekvent återkommande. Jag insåg då att jag verkligen gillade den krispiga konsistensen och den svaga lakritssmaken. Den springande punkten är då vad fänkål kan vara bra för. Jag vet inte hur det är med dig, men själv tycker jag att det så mycket roligare att äta något när jag vet vad det är bra för.

Fänkål är en flerårig växt som kan bli upp till 150 centimeter. Dess frön är vanligt förekommande i bröd och te. Fänkålens blad och stjälkar kan exempelvis användas i fiskrätter, sallader, och som brödkrydda vid bakning.

006

Nyttan med fänkål

 • Fänkål innehåller fytoöstrogen, vilket är en växtöstrogen. Av denna anledning har fänkål använts för att reglera oregelbundna menstruationer.
 • Fänkålen har slemlösande egenskaper och sägs kunna lindra luftrörsproblem, bronkit och hosta.
 • Fänkål har betraktats som universalläkemedel för mag- och -tarmproblem. Kålen främjar en god matsmältning samt lindrar magont och kolik.
 • Den som äter fänkål eller fänkålsfrön dagligen på fastande mage, sägs lida mindre av dåliga vätskor som slem och förruttnelseprocesser.
 • Fänkålen har välkända antibakteriella egenskaper. Detta gör fänkålen effektiv mot problem med dålig andedräkt, gingivit, och bakteriella infektioner.
 • Tugga på fänkålsfrön för uppfriskande effekt, likaså kan de användas till en uppfriskande munskölj.
 • Regelbundet intag av fänkål ska ge klarare ögonvitor.
 • Fänkålen innehåller essentiella aminosyror som alanin och och arginin. Alanin är viktigt för ett väl fungerande immunförsvar. Arginin främjar muskeltillväxt och kroppens reparation av vävnad.
 • Fänkålen är rik på askorbinsyror, olje- och- linolsyra samt kalcium och magnesium.
 • Fänkål sägs stimulera mjölkproduktionen vid amning.
 • Fänkål innehåller stora mängder av den eteriska oljan anetol, vilket ger den lakritsliknande aromen. Antetol har antiseptiska egenskaper.
 • Fänkål innehåller nästan lika mycket kalium per mått som bananer. Studier har visat på att stora mängder kalium i kosten är lika viktigt som att dra ner på saltet för att hålla blodrycket på en hälsosam nivå.

Källor: http://se.medicalcarezone.com/mediciner-kosttillskott/vilka-egenskaper-fankal/

http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/fankal

http://grongava.se/info/articles/13/byid

http://www.wellnessguide.se/Nyheter/nyttiga-kryddor

2 reaktioner till “Fänkål för frisk doft och hälsosamt blodtryck”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s