Så giftig är kanelen – eller inte…

Så jag har varit lite dålig på att skriva. För det har kommit lite annat emellan. Sen var jag tvungen att återhämta mig från det som kom emellan. Jag orkade helt enkelt inte skriva om kanel, så jag gav blanka fanken i det. Men nu tror jag att jag har uppbådat tillräckligt med energi för att ro det i land.

Kanel är enligt min åsikt en väldigt god krydda som fungerar lika bra på frukten, som på gröten, som i grytan. Kanelen har varit lite i blåsväder sista tiden och det har varnats flitigt för falsk kanel. Nja, det där är ju en sanning med modifikation. Det är inte fråga om falsk kanel, utan snarare om olika former av kanel. Den ena formen innehåller dock lite mer av ämnet kumarin än den andra varianten. Grejen med kumarin är att det kan vara en smula giftigt i stora doser. Återkommer till det strax.

Men först….

Varför är kanel nyttigt

Kanelen består av det inre barksiktet på ett träd som odlas eller växer vilt i tropiska delar av Asien. Barken innehåller en stor mängd eteriska oljor.

  • Kanel har positiv inverkan på urinvägar och andningsvägar
  • Kanel är bra för blodcirkulationen
  • Kanel stimulerar matsmältningen och motverkar illamående
  • Kanel är bra vid förkylning och hosta då den verkar slemlösande
  • Studier har visat på att kanel har positiv effekt på blodfetter och blodsocker. Så lite som ett gram visade sig ha effekt.

012

Det här med kumarin då

Mycket stora mängder kumarin kan ge skador på levern. En normal användning av kanel som krydda är dock inte en hälsorisk. Kumarin får inte tillsättas i livsmedel som enskilt ämne enligt EU:s regelverk. Emellertid får kryddor och aromberedningar som används innehålla kumarin, inom vissa gränsvärden. Det finns människor som är känsligare än andra för stora kumarinmängder.

Rekommenderat dagligt intag av kanel

Livsmedelverket avråder från att regelbundet äta stora mängder kanel. Vuxna ska kunna äta knappt 1 ½ tesked kanelpulver per dag utan risk. En fyraåring kan äta 1/3 tesked kanelpulver utan risk. Detta gäller även gruppen känsliga individer.

Skillnad på kanel och kanel

Den krydda som oftast säljs i Sverige är av typen cassiakanel som innehåller lite högre halter kumarin än ceylonkanel. Ceylonkanelen är därför något skonsammare. En del upplever att ceylonkanel är mer smakrik och har lite mer hetta i smaken, än den “vanliga” cassiakanelen du oftast hittar i mataffären.

Så njut kanelen med måtta – som med det mesta helt enkelt.

Källor: http://www.ortguiden.se/%C3%B6rter/kanel-2225501

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/kanel-och-kumarin/

http://kurera.se/expertpanelen/ar-kanel-nyttigt-eller-inte/

En tanke på “Så giftig är kanelen – eller inte…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s