Kolhydratfritt – så fungerar det

Ponera att vi byter ut frukten mot ägg, eller mot någonting annat som består av fett och proteiner. Ponera att vi nästan inte äter kolhydrater alls. Låt säga att vi provar någonting radikalt, som exempelvis Atkinsdieten. När jag hör ordet Atkins tänker jag omedelbart på Jennifer Aniston. Jag minns att jag under Vänner – eran överallt kunde läsa att det var denna diet som fick Jennifer att förlora en massa vikt, som hon inte behövde förlora. Jag minns att jag tyckte att dieten lät erbarmligt äcklig och förbannat ohälsosam. Visst har vi lämnat Atkins för nyare påfund, men fortfarande är det fett och protein som är grejen. Men vad händer egentligen i kroppen om vi drar kolhydratnojan till sin yttersta spets? Atkins är ett bra exempel, så låt oss spinna vidare på Jennifer-dieten en liten stund.

Vad är Atkins

I början av Atkinsdieten äter du i princip inga kolhydrater alls, men du får äta hur mycket proteinrika och fettrika livsmedel som helst. Dieten marknadsförs ofta som en diet där du kan äta hur mycket du vill och ändå gå ner i vikt. Grundförutsättningen för viktnedgång är fortfarande att energiintaget måste vara lägre än energiförbrukningen. Påståendet är till att börja med alltså inte sant. Faktum kvarstår dock, Atkins fungerar bra för de flesta människor vad gäller viktnedgång.

Varför fungerar Atkins

Många Atkinsförespråkare menar att dieten ökar förbränningen, vilket egentligen är oklart. Som du säkert förstår är det frånvaron av kolhydrater som gör den intressant. Frånvaron av kolhydrater innebär att kroppen börjar omvandla protein till glukos för att du inte ska av lågt blodsocker. Fett omvandlas till ketoner. Ketoner är en typ av  organiska lösningsmedel, där aceton är en av dem. Ketonerna fungerar så att du blir euforisk eller “hög”. Den euforiska känslan är välkänd vid fasta och svält då kroppen också producerar stora mängder ketoner. Efter ett par dagars fasta försvinner hungerkänslorna, vilket beror på ketonernas hungerdämpade effekt på hjärnan.

Genom Atkinsdieten kan du nå samma ketonproduktion och aptithämmande effekt, men utan att svälta. Många som tillämpar Atkinsdieten upplever att de kan äta hur mycket som helst.  Emellertid är kaloriintaget överlag betydligt lägre än vid normaldieten. Åtminstone hos dem som går ner i vikt. Atkins fungerar inte för alla människor och en del går snarare upp i vikt av den. Orsaken är sannolikt att inte alla människor får samma hungerdämpade effekt. Detta beror troligtvis på en individuell variation i ketonproduktionen och hur den påverkar hjärnan.

005

Är Atkinsdieten farlig

Debatten kring Atkins har framförallt handlat om huruvida den är farlig för hälsan. En Atkinsdiet kan läggas upp på olika sätt. Fri mängd protein och fett kan för en person vara att äta stora mängder rött kött, smör och grädde. För en annan persson kan det innebära ett högt intag av fisk, skaldjur och avokado. Hälsoeffekterna för dessa två personer ser självklart olika ut. Emellertid kvarstår frågan om det är farligt att ha en stor mängd ketoner i kroppen under en längre tid. De studier som finns visar inga negativa effekterkort sikt. Likväl vet man att hjärnan fungerar sämre under ketonstadiet. Sannolikt är det inte hälsosamt att på lång sikt ha höga halter av ketoner i kroppen under en längre tid.

Atkinsdieten bör hur som helst avse en kortare period.

Själv är jag obrukbar utan kolhydrater och verkar framförallt gå upp i vikt av fettrika livsmedel. Vi är alla olika och våra kroppar fungerar inte likadant. Framförallt förstår jag inte poängen med att vara smal om jag inte mår bra och är frisk. Så det så!

Källa: Brunnberg, Martin, Allt  Om Näringslära, Stockholm, ICVE Production Sweden AB, 2011

3 reaktioner till “Kolhydratfritt – så fungerar det”

 1. GÅR DET ATT ÄTA SIG FRISK OCH LAGOM VIKTIG ?

  Mitt svar på det är ja – därför att med dr Annika Dahlqvists artegna = hälsobringande LCHF-kost = bara ca 20 % av socker och kolhydrater (normalkosten innehåller 60-70 %) – till förmån för mera av animaliskt fett och ekologiskt vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja, sedan mer än fem år tillbaka, så har jag blivit av med min livshotande kärlkramp sedan drygt tre år tillbaka.


  Jag är lagom viktig = jag mäter 1,81 m över marken jag går på, väger ca 70 kg och är numera frisk som en nötkärna = jag har ej ont någonstans och äter inga mediciner – trots att jag är drygt 74 år LivsErfaren.

  Om detta skrev jag ett brev till en kompis om 2013 – och det finns på nätet här. Professor Göran Sjöbergs kåseri om livsfarliga kolhydrater går ej av för hackor heller – om hen så säger.


  Jag köper numera också företrädesvis sådant som är ekologiskt odlat = sådant som ej är gödslat med rötslam, konstgödsel och ej är sprutat med bekämpningsmedel.

  Tränar gör jag aldrig – men en timmes promenad i lugnt tempo blir det som vanligast varje dag. Det har jag hållit på med sedan mitten av 1970-talet. Det mår min Kropp helt enkelt utmärkt bra av.

  Dans på parkett blir det numera också minst en gång per vecka. Det är också vitaliserande – minst sagt.

  Gilla

  1. Vad fint att höra! Och därtill intressant läsning. Håller absolut med om att många av oss nog äter lite för mycket kolhydrater, och att vi skulle må bra av att skära ner lite grann. Men jag tror inte på att exempelvis vara rädd för frukt eller röd paprika. Jag tror helt enkelt på balans mellan protein, fett och kolhydrater. Sen är vi inte alla överens om vad som är balans, egentligen. En lagom avslappnad hållning är nog också bra för den själsliga balansen tror jag. Ekologiskt är fina grejor liksom promenader och dans! Jag ska själv försöka bli bättre på vardagsmotionen.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s