Blodsockersnälla mellanmålsmuffins med banan och choklad

Jag har experimentbakat muffins! Jo, minsann. Muffinsen är snälla mot blodsockret, smakar banan och choklad. Det är snarare mellanmålsmuffins än kakmuffins. Jag hittade grundreceptet i boken Paulúns GI-frukost. Tanken är att de ska fungera som mellanmål när jag hastar från jobbet till träningen eller som bråttom frukost.

Så varför skulle jag prompt modifiera receptet då? Jo, ursprungsreceptet innehåller proteinpulver. Jag är personligen inte så förtjust i proteintillskott. Jag känner mig trygg med att jag gott och väl får i mig det protein jag behöver via kosten. Jag ser liksom ingen anledning att kränga mer protein än det jag behöver i tillskottsform. Men hur man tycker och känner är individuellt, så jag ska ge dig grundreceptet också.

Jag bytte även mjölsorten av den enkla anledning att dinkelmjölet var slut i min Coop butik, och jag var för lat för att gå till en annan affär. Men det blev ganska bra, och muffinsen smakar tydligt av banan och choklad. Tyvärr är dem lite bleksiktiga eftersom jag bakar i gasugn. Jag misstänker att muffinsen också funkar ganska bra som kaksubstitut om det skulle uppstå en desperat situation.

027

Banan och chokladmuffins – grundrecept 

1 ½ dl fullkornsmjöl av dinkel
25 g proteinpulver, neutral smak
2 tsk bakpulver
1 ägg
¾ dl kesella (10%)
¾ dl filmjölk
3 msk rapsolja
1 ½ stor mogen banan
30 g choklad (80% kakao)

Blanda mjöl, bakpulver och proteinpulver. Rör ner ägg, kesella, filmjölk och rapsolja. Mosa banan och hacka chokladen, rör ner i smeten. Häll i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter.

Banan och chokladmuffins utan proteinpulver (med havremjöl) 

2 ½ dl havremjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl kesella (10%)
1 dl filmjölk
3 msk rapsolja
1 ½ stor mogen banan
30 g choklad (80% kakao)

Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner ägg, kesella, filmjölk och rapsolja. Mosa banan och hacka chokladen, rör ner i smeten. Häll i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter.

009

Några ord om havre

Så varför valde jag havremjöl (i brist på dinkel, men iallafall). Jo, havre är ett väldigt bra livsmedel på många sätt och vis. Havre kan beskrivas som ett superlivsmedel, och är mycket näringsrikt. Havre innehåller B-vitamin, järn, magnesium, fosfor, zink och massor av fibrer. Havre innehåller alla essentiella aminosyror och är även rikt på aminosyran tryptofan som behövs för produktionen av må bra hormonet serotonin. Havre minskar risken för hjärt- och- kärlsjukdomar, det anses sänka det onda kolesterolet samt minska risken för åderförkalkning. Havre innehåller den nyttiga fettsyran smörsyra som tillsammans med probiotika är bra mot inflammationer i tarmen.

http://www.halsosidorna.se/Spannmal.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s