Undvik GI -fällan

Som du kanske minns var det väldigt mycket snack om GI för ett gäng år sen. Alla skulle banta med GI-metoden trots att GI snarare är ett verktyg än en metod. Vad jag kan minnas tog den sig emellertid inte lika sektliknande tendenser som hela den här LCHF – rörelsen. Så vet du vad jag tycker om den. Hur som helst. GI-verktyget kan vara användbart om du bara tänker rätt. Alla livsmedel som har ett högt GI är inte per automatik onyttiga, de med lågt GI är inte givet hälsosamma. GI är endast en kvalitetsaspekt på mat, och använt utan tillräcklig kunskap kan det snarare leda till försämrad hälsa och viktuppgång.

Bakgrunden till GI

GI utvecklades först som ett verktyg för diabetiker, eftersom de är beroende av att hålla blodsockret under kontroll. Stora svängningar försämrar insulinfunktionen och försvårar insulindoseringen. Emellertid upptäcktes det snart att GI med fördel även kan tillämpas på individer som inte lider av diabetes. I många studier har livsmedel med högt GI sammankopplats med ökad risk för diabetes typ 2, övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar samt övervikt. GI som verktyg har ett stort värde, men det finns fällor i tillämpningen vid för lite kunskap. I vissa fall klassificeras hälsosamma livsmedel som mindre bra, och livsmedel som du bara bör äta sparsamt av som nyttiga.

Förklaring av GI

GI eller Glykemiskt index är ett verktyg för att skilja på livsmedel som ger snabba respektive långsamma blodsockerhöjningar. Faktorer som påverkar nedbrytningen är industriell hantering, tillagning, fiberinnehåll, fettinnehåll samt ämnen som motverkar nedbrytningen. Detta betyder att det inte är kolhydraterna i sig som påverkar nedbrytningshastigheten utan livsmedlets andra unika egenskaper. Glykemiskt index skapades för att kunna mäta den relativa blodsockerstegringen av olika livsmedel.

GI beskriver hur mycket blodsockret stiger av 50 gram kolhydrater av ett livsmede

024

Risker med hög blodsockerstegring

Blodsockerstegringen speglar hur mycket insulin som frisätts Att ofta äta mat som frisätter mycket insulin ökar risken för försämrad insulinkänslighet. Detta medför risker för övervikt, diabetes typ 2, samt hjärt – och kärlsjukdomar. Dessutom måste bukspottskörteln arbeta hårdare. Hos vissa människor räcker inte kapaciteten till vilket medför ett förhöjt blodsocker som på sikt kan skada kärl och andra vävnader. Höga insulinhalter kan också öka aptiten och leda till övervikt.

GI – fällan

Det vanligaste misstaget många gör är att de kategoriskt väljer bort livsmedel med högt GI och bara äter de som har ett lågt. Eftersom GI talar om hur mycket blodsockret stiger av 50 gram kolhydrater, är livsmedel med lågt kolhydratinnehåll inte intressanta ur ett GI-perspektiv. Exempelvis har palsternackan ett högt GI. Emellertid måste man äta stora mängder palsternacka för att komma upp i 50 gram kolhydrater. Palsternackan är således inget dåligt livsmedel. Det finns också en mängd livsmedel som har ett lågt eller obefintligt innehåll av kolhydrater. De har därför ett lågt GI. Sådana livsmedel är smör, grädde och ister, och är inte hälsosamma i stora mängder. GI ska tillämpas på kolhydratrika livsmedel som pasta, frukostflingor, ris, bröd, bönor, ärtor, linser, couscous, bulgur och till viss del potatis.

GI och vikt

GI kan vara ett bra verktyg för den som behöver minska i vikt, men också för att bara må bra. För att kunna gå ner i vikt är det bra att minska fettbildande insulin i kroppen. GI kan då hjälpa dig att välja rätt kolhydratrika livsmedel. Med detta index kan du få hjälp att välja den typ av ris och pasta som har det lägsta indexet. Du kan också få hjälp att hitta kolhydratkällor som ger ett lågt insulinpåslag, som exempelvis ärtor, linser och bönor.

Källa: Brunnberg, Martin, Allt  Om Näringslära, Stockholm, ICVE Production Sweden AB, 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s