Soja istället för mjölk – är det nyttigt eller?

Om du är en person som vill ta det lite lugnt med mejeriprodukter av olika skäl, har du säkert upptäckt att det finns mängder av mjölksubstitut på marknaden. Bland de äldsta och mest beprövade är sojaprodukterna. Jag var själv en ivrig konsument av sojaprodukter för ett antal år sedan. Eftersom det nu finns mängder av alternativ har jag börjat variera sojan med havre, kokos, mandel och nötprodukter.

Sojan har länge ansetts vara ett hälsolivsmedel men har på senare år blivit mer omstridd. Sojan innehåller precis som komjölk hormoner, om än av annan karaktär. Fytoöstrogenet som är ett växthormon är en av anledningarna till att sojan är kontroversiell. En annan anledning är att sojaprodukter i stor utsträckning är en GMO -produkt, åtminstone i vissa delar av världen. En tredje argument är att sojan är rik på antinutrienter.

Jag tänker göra ett försök att bena ut de olika ståndpunkterna kring sojans hälsoeffekter.

Sojan – direkt ohälsosam

En ståndpunkt är att sojan innehåller en stor mängd gifter eller så kallade anti-näringsämnen ( antinutrienter), som fytinsyra, lektiner och enzymhämmande ämnen. Det finns studier som kopplar intag av sojaprodukter till näringsbrist, matsmältningsproblem, immunförsvarsproblem, sköldkörtelbesvär, hjärtbesvär, cancer och besvär i reproduktionsorganen.

Sojans hälsoeffekter har ifrågasatts eftersom det anses finnas bevis för att sojans isoflavoner är giftiga för östrogenkänslig vävnad och för sköldkörteln. Sojans isoflavoner innehåller två typer av fytoöstrogen som liknar mänskligt östrogen. Man menar att dessa ämnen kan blockera östrogeneffekten, störa hormonella funktioner samt leda till infertilitet och cancer. Två glas sojamjölk per dag i månads tid ska innebära ett tillräckligt stort intag av fytoöstrogener för att kunna påverka menstruationscykeln.

I Asien används hela sojabönan istället för att proteinet separeras från fettet. Sojan fermenteras ofta vilket innebär en minskad mängd antinutrienter. Intaget av sojaprodukter ska även vara mindre än den allmänna uppfattningen om det asiatiska köket. I västvärlden anses vegetarianer konsumera i förhållandevis stora mängder ren soja, medan intaget av soja är betydligt mindre och i fermenterad form i Asien. Fermenterad soja i små mängder ska alltså inte ha samma skadliga effekter på kroppen som sojakött, sojamjölk, sojabönsolja, sojaproteinisolat, tofu och andra icke fermenterade sojaprodukter. Exempel på fermenterad soja är tempeh, miso, natto och sojasås.

Över 90 procent av all soja som produceras och säljs i livsmedelshandeln i USA är genmanipulerad. Studier visar att GMO -soja ökar tumörbildning hos möss. Soja är också en känd allergen och 10% av den svenska befolkningen kan vara allergisk mot soja. Soja innehåller oxalater som kan störa kalciumupptaget och öka risken för gall och njurbesvär. Det höga halterna av fytinsyra ska hämma upptaget av mineraler generellt.

Sojaprodukter är svårsmälta och gasbildande. Sojaanvändning hos barn ger stark hormonpåverkan och kan leda till för tidig pubertet.

Framställningen av sojaprodukter kan vara skadliga. Sojan kan utsättas för för höga temperaturer och i vissa fall används lösningsmedel. Toxiner bildas vid felaktiga tillverkningsmetoder och transfetter bildas vid upphettning av sojaoljan.

015

Sojan – ett helt ok alternativ

Sojanbönan anses å andra sidan också vara en mirakelböna. Sojabönan är en vegetarisk proteinkälla som har en bra balans mellan alla essentiella aminosyror. Förespråkarna för sojan menar att fytoöstrogenerna inte har en cancerökande effekt i kroppen utan snarare tvärtom. Soja ska minska risken för benskörhet, ha positiva effekterblodfetterna, vara hormonreglerande vid PMS, samt minska vallningar under klimakteriet.

Utgångspunkten är sojan har positiva hälsoeffekter vid en lagom användning, ingen överkonsumtion alltså. De positiva effekterna av soja har visats vid ett intag av 50-100 mg isoflavoner per dag. Befolkningsgrupper i Asien som får i sig denna mängd från sojaprodukter har visat på låg grad av cancer samt hjärt – och kärlsjukdomar. Detta motsvarar sammanlagt 3-4 portioner per dag av t.ex. sojamjölk, sojayoghurt, tofu, tempeh, misosoppa eller näringsdryck med sojapulver. Genom att koka länge, blötlägga och marinera soja ökar du de positiva effekterna och minimerar de negativa.

Även förespråkarna för soja varnar för GMO- soja eftersom långtidseffekterna är okända. Den genmodifierade sojan anses emellertid vara sällsynt i Sverige och Europa i jämförelse med USA.

Många av de studier som visar på risker med soja ska vara utförda med höga doser soja på möss. Doser i denna omfattning förkommer inte vid traditionell användning av sojaprodukter. Flera studier ska visa på att faran för sköldkörtelstörningar på grund av intag av soja är överdrivna.

Halterna av fytinsyra ska inte vara högre än i korttidsjäst bröd och mineralupptaget är i regel inget problem. Hållningen är att Tofu, sojamjölk och fermenterade sojaprodukter har använts i Asien sedan 200-talet, men med mycket få dokumenterade biverkningar. Den största näringsstudien som gjorts “The China Study” visar på att det är mjölkkasein och den totala mängden protein per dag som är det stora problemet i förhållande till cancer och minskad livslängd – inte sojan. Använd gärna mer av fermenterade produkter  än andra sojaprodukter, eftersom de då innehåller lägre halter av fytoöstrogen och fytinsyra.

Bättre och dyrare former av sojaprotein innehåller garanterade mängder av isoflavoner och andra aktiva ämnen. De ska också innehålla minimalt med skadilga ämnen.

001

Jag har själv inte för avsikt att vara skräckslagen för sojan, men precis som med mjölken tänker jag inta den med måtta.

Källor: http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/soja-inte-att-rekommendera/

http://www.halsa.se/Kategori/Naturlig-halsa/Experter/Kostexperten-svarar/Ar-soja-nyttigt-eller-ohalsosamt/

http://kurera.se/for-och-nackdelar-med-olika-proteinpulver-soja/

2 reaktioner till “Soja istället för mjölk – är det nyttigt eller?”

 1. Kineserna har haft sojan i tusentals år men ändock inte använt den mer än
  fermenterade produkter. Är de dumma i huvudet eller?
  Dagens industri använder denna produkt för att få billiga proteiner till
  djurbesättningar(som vi ska äta?). Det finns en bok skriven på¨flera hundra
  sidor om bieffekterna om denna gröda. Tofu kanske!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s