Starkt skelett – håll dig borta från mjölken

Så nu har vi konstaterat att mjölk inte nödvändigtvis ger starka ben. Aktuella studier visar på att det snarare är tvärtom. Vad beror det på, undrar du. I Norden är vi mest drabbade av benskörhet i världen. Tesen är att det finns en koppling mellan retinol  och benskörhet. Retinol är den aktiva formen av vitamin – A. Det finns ett flertal vetenskapliga studier som kopplat samman höga halter av A-vitamin och benskörhet. Det finns också en korrelation mellan D-vitaminbrist och benskörhet. För mycket A-vitamin minskar dessutom effekten av D-vitamin.

Vegetabiliska A-vitaminkällor – ett hälsosamt alternativ

Naturliga källor för aktivt retinol är uteslutande animalier som lever/leverprodukter samt ägg, kött, fisk och mjölkprodukter. I västvärlden är det de animaliska källorna som dominerar  retinolintaget. Globalt sett är vegetabilier den viktigaste källan. Vegetabilier innehåller inte retinol, men en del av dem innehåller karotenoider som kroppen kan omvandla till aktivt retinol. Fördelen med att tillgodose sitt A-vitaminbehov genom vegetabilier är att kroppen själv kan bestämma hur mycket karoten som ska omvandlas till aktivt retinol. Detta minskar risken för överskott. De kartenoider som väntar på att omvandlas till A-vitamin, fungerar under tiden som skyddande antioxidanter. Karotenoider är det färgämne som finns i exempelvis mörkgröna grönsaker som spenat och orangefärgade grönsaker som paprika, tomater och morötter.

045
Mjölkfria kalciumkällor 

Kalcium är ett av de främsta argumenten för att mjölk ska vara ett viktigt livsmedel. Kalcium behövs för benbyggnaden, tänderna, samt för nervernas och musklerna funktionalitet. Kalcium skyddar också mot högt blodtryck och tarmcancer, vilket ett lågt intag kan leda till. Men nu var ju kanske inte mjölk så förbannat hälsosamt ändå, så vad finns det för alternativ?

Kalcium finns i de flesta livsmedel, men vissa innehåller högre halter än andra. Småfisk, där även benen äts upp,  är en av de bästa källorna.

Vegetabiliska kalciumkällor är exempelvis nypon, nässlor, chiafrön, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, grönkål, broccoli, spenat, nötter, bönor, kelp och persilja.

040

Mjölksubstitut som exempelvis, mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk och soja yoghurt o.s.v. är i de flesta fall kalciumberikade.

Ska du prompt dricka mjölk, drick ekologisk. Inte bara för att den är ekologisk utan även för att den inte är A – vitaminberikad.

Nu fick du något att tänka på!

Källor: Brunnberg, Martin, Allt Om Näringslära, Stockholm, ICVE Production Sweden AB; 2011

http://kurera.se/overlakare-livsmedelsverkets-rekommendationer-for-a-vitamin-okar-risken-for-benskorhet/

http://www.halsosidorna.se/AvitaminRetinol.htm

http://www.halsosidorna.se/Kalcium.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s