Mjölk är livet! Eller…?

Kanske är du gammal nog att minnas “Mjölk är livet” kampanjen på åttiotalet. Hur som helst har du många gånger fått höra att mjölk ger starka ben. Mjölk innehåller alla de näringsämnen vi behöver, och är ett av de hälsosammaste och näringstätaste livsmedel som finns. Eller? Mjölken är ett bra exempel på hur koströn förändras över tid. Det enda rätta idag – vansinne imorgon. Så vem har rätt och hur ska vi förhålla oss?

Själv har jag ett dubbelt förhållningssätt till mjölk som livsmedel. Jag tycker om glass och ost. Ibland finns det inget lika bra substitut vid matlagning. Men jag gillar egentligen inte känslan av att inta mjölk. Det hela började när jag upptäckte att jag var laktosöverkänslig och hela mitt liv blev så mycket enklare, så mycket smärtfriare. Det blev en naturlig process att minska på mjölkprodukterna och det kändes, ja bättre. Jag äter fortfarande mjölkprodukter, men har jag dragit ner rejält på denna typ av livsmedel och väljer gärna vegetabiliska källor när jag kan. Min kropp verkar inte alls tycka om mejerivaror,  min mage och min hud kan reagera våldsamt om intaget blir för stort eller för långvarigt.

Jag ska presentera en del ”fakta” kring mjölkens eventuella hälsoeffekter. Du tar själv ett beslut om du vill konsumera, och i så fall hur mycket.

Varför anses mjölk hälsosamt 

I mjölken finns det höga halter av vitamin A, D och B.  Mjölken är också en fullvärdig proteinkälla. 

Det anses viktigt att barn som håller på att bygga upp sitt skelett dricker mjölk. Även gravida och ammande kvinnor rekommenderas att dricka mjölk, liksom äldre människor som har svårt att få i sig tillräckligt med näring. Mjölken ska vara ett av våra viktigaste kalciumkällor. Den rekommenderade dosen ska vara en halv liter mjölk om dagen som ska täcka 75 % av vårt kalciumbehov. Detta ska minska risken för ett skört skelett.

Mjölk anses stå för 30% av vårt proteinbehov, och ska vara av hög biologisk kvalitet som ska passa människan bra. Mjölken anses också ge en liten och lagom mängd fett.

Mjölk har i en studie visat sig förbättra koncentration och inlärning. Mjölkdrickarna gjorde bättre ifrån sig på olika typer av minnestest och ett glas mjölk om dagen ansågs förbättra hjärnkapaciteten.

För vardagsmotionärer anses ett glas mjölk vara bra som återhämtningsdryck efter träning. Mjölken innehåller både kolhydrater och fullvärdigt protein som ger bra återhämtning efter ett motionspass.

Det finns studier som har visat på att lättmjölk minskar risken för typ -2 diabetes och att en del mjölkfett kan skydda mot hjärtinfarkt och stroke.

Syrad mjölk ska kunna skydda mot bröstcancer, stroke och hjärtinfarkt.

015

Varför anses  mjölk ohälsosamt

En stor studie vid Uppsala universitet har visat att personer som dricker mycket mjölk, särskilt kvinnor, löper en större risk för att dö i förtid i förhållande till dem som håller en blygsam konsumtion.

De hälsofaror som setts öka är cancer och hjärtdöd, samt död överhuvudtaget. Mjölken ger inte heller skydd mot frakturer som man tidigare trott. Hög mjölkkonsumtion pekade snarare på en ökad risk för frakturer. Det fanns en ökad risk för benbrott i allmänhet och en ökad risk för lårbensbrott i synnerhet.

Huruvida mjölken var fet eller mager påverkade inte hälsan. Emellertid var visade det sig vara skillnad på om mjölken var syrad eller inte. Vanlig mjölk stod för riskökningen, medan syrad mjölk som yoghurt och fil verkade skydda något. 

Gemensamt för båda könen i studien var ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och hög grad av inflammation samt oxidativ stress. Mjölksockret tros vara orsaken. Forskarnas egen hypotes är att en beståndsdel i mjölksockret, galaktos, bidrar till inflammation i kroppen. Fil och yoghurt innehåller lägre mjölksockerhalter och innehåller dessutom en bakterieflora som kan vara hälsosam.

Observera att laktosfria mjölkprodukter inte är mer hälsosamma. De innehåller också galaktos, men i förspjälkad form.

Eftersom fettet i mjölken till största delen är mättat kan det vara problematiskt för kolesterolhalten. Studier har också visat att hög konsumtion av mjölk kan leda till äggstockscancer, prostatacancer, samt hjärt och kärlsjukdomar.

Redan 1979 konstaterades samband mellan mjölk och dödlighet i bröstcancer. Studier har även visat på mejeriprodukter som en orsak till bröstcancer. Kvantitativa studier har visat ett samband mellan bröstcancer och långvarigt regelbundet intag av mejeriprodukter, i synnerhet intag av mjölk och ost. Tidigare studier har framförallt fokuserat på fettet i mjölken. Emellertid finns det även kemikalier, hormoner och tillväxtfaktorer som har visats vara delaktiga i spridningen av mänskliga bröstcancerceller.

016

Är du sugen på att dyka djupare i mjölkens eventuella hälsofaror

… Got the facts on milk?

Källor: http://www.expressen.se/halsoliv/dricka-mjolk-ar-det-bra-eller-daligt/

http://www.expressen.se/halsoliv/mjolk-stordrickare-riskerar-do-i-fortid/

http://hungrig.nu/?p=16915&m=5245

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-dags-att-sluta-med-mjolkpropaganda/

http://www.frisk.n.nu/uppsats-om-sambandet-mellan-mejeriprodukter-och-brostcancer
.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s