Syra- bas balansen – är du försurad?

I tidigare inlägg har jag predikat en del om basbildande livsmedel och tjatat om försurning. Med anledning därav tänker jag att det är dags att förklara det där med syra -bas balansen lite ordentligt.

Varför är det viktigt med syra- bas balans

Syra-bas balansen påverkar samtliga funktioner i kroppen så som energiproduktion, immunsystem, nervsystem, hormonsystem, avgiftning och stressnivåer. Därför är denna balans en av kroppens viktigaste jämvikter. Faktum är att de flesta människor har ett för lågt ph-värde vilket innebär att de är försurade. Försurning kan leda till en rad sjukdomstillstånd och också ge en del otrevliga symtom. Därför är reglering av kroppens syra- bas balans en viktig åtgärd för att säkerställa god hälsa.

Vad innebär syraöverskott i kroppen

Alla funktioner och kemiska reaktioner i kroppen är helt beroende av kroppens ph-värde. De flesta enzymer fungerar som bäst vid ett ph-värde på drygt 7 i kroppen. När avvikelser från det optimala ph-värdet uppstår arbetar alla enzymer sämre och alla reaktioner sker långsammare. På sikt fungerar inte kroppen som den ska, symtom och sjukdomar uppstår.

En kropp med för lågt ph-värde kan exempelvis börja lagra syran i bindväven och lederna, samt dra basiskt kalk ur skelettet för att balansera. Detta kan leda till sjukdomar i bindväven och urkalkning av skelettet som följd. Det finns ännu inte mycket forskning på detta område. Inom den biologiska medicinen anses det emellertid att reumatiska sjukdomar och åderförfettning har ett samband med långvarigt syraöverskott i kroppen. Även njurarna blir ansträngda av syraöverskott

Symtom på försurning

Symtomen på en försurad kropp kan vara många som försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, stela muskler, candida, stroke, dålig syn, benskörhet, övervikt och astma. Även sjukdomar som hjärt och kärlsjukdomar och diabetes kan uppstå. En försurad kropp kan leda till för tidigt åldrande.

Försurning anses också påskynda frisättningen av fria radikaler.

Kanske blir du nu fasligt orolig och tänker – men vad ska jag göra då!! Lugn bara lugn. Det finns sätt att reglera syra -bas balansen som, åtminstone i teorin, inte är allt för konstiga. Återkom så berättar jag mer!

Källor: http://www.haningekiropraktorklinik.se/Syrabas-balans.html

http://www.halsosidorna.se/Syrabasbalansen.htm

En tanke på “Syra- bas balansen – är du försurad?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s