Honung mot sår och inflammationer

Att börja nytt jobb är roligt, men också väääldigt tröttande. Huvudet är mest mos av ny information och nya intryck, även om själen är glad. Jag ska därför göra mitt bästa för att dela med mig av några av honungens fantastiska egenskaper. Faktum är att honung har nyttoeffekter inuti såväl som utanpå kroppen. Jag ska strax förklara vilka och varför….

Honung invärtes

En av honungens hälsoeffekter är att den förbättrar tarmens hälsa. Honungen har använts både vid magknip, gasbildning och förstoppning. Anledningen har visat sig hänga ihop med mjölksyrabakterier som ger en probiotisk effekt. De nyttiga bakterierna kommer från biets mage, där nektarn förvaras. När biet förvandlar nektarn till honung, följer mjölksyrabakterierna med. Bakteriernas funktion är att skydda honungen från dåliga bakterier, jäst och svampangrepp. Hos människor kan mjölksyrabakterierna bilda bakteriedödande ämnen och boosta vårt immunförvar.

Vildhonung är den honung som anses vara särskilt rik på nyttiga bakterier. Odlad honung saknar emellertid mjölksyrabakterierna men innehåller fortfarande nyttiga ämnen som bakterierna har lämnat kvar i honungen.

Att honung lindrar förkylningsbesvär har även fått vetenskapligt stöd. Det har visats på att honung kan lindra hosta och hämma tillväxten av bakterier.

038

Honung utvärtes

I honung bildas naturligt väteperoxid som är effektivt mot sår och inflammationer. I studier har man påvisat att honung leder till snabbare läkning av såväl infekterade sår som brännskador på grund av sina bakteriedödande egenskaper.

I honungen finns nyttiga enzymer som gör den antibakteriella effekten starkare. Dessa enzymer förstörs emellertid om man hettar upp honungen. För atta bevara enzymaktiviteten hetta ej upp över 40- 50 grader.

Du kan använda honung utvärtes på följande sätt:

Lägg honung på sår. Det lindrar värken och stimulerar läkning.

Honung i badet. 1 dl honung i badet mjukgör huden och lindrar utslag.

Honung som ansiktsmask. Stryk ut i ansiktet och låt verka en timme, skölj sedan av. Mjukgör och rengör. Hjälper till att läka små sår och hudirritationer.

Jag har även läst om folk som tvättar ansiktet med honung. Huden känns gnisslande ren när en har använt honung som mask, så varför inte prova?!

006

Källor: http://mabra.com/honung-hur-halsosamt-som-helst/

http://www.halsa.se/kategori/naturlig-halsa/honung—en-dunderkur-for-halsan/

http://svenskabin.se/nyttiga-honungen/

En tanke på “Honung mot sår och inflammationer”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s