Lugn mage och ren hy med äppelcidervinäger

I våras började jag söka information om ekologisk hudvård, eftersom min reaktiva hud verkar gilla produkter som är rena och innehåller få ingredienser. Som jag har skrivit i tidigare inlägg reagerar den märkbart positivt på sådant som också kan ätas. Jag snubblade över en ny grej – ekologisk, opastöriserad och ofiltrerad äppelcidervinäger som bot mot oren hud och eksem.

Vilken äppelcidervinäger

För att vinägern ska ha någon som helst verkan, utvärtes såväl som invärtes, ska den vara just ekologisk, opastöriserad och helst ofiltrerad. Den trådiga vita substansen som flyter omkring i flaskan innehåller pektin, enzymer och mineraler. För att tillgodogöra dig detta, skaka falskan före användning. Jag har köpt Kung Markattas äppelcidervinäger i min matbutik. Den är visserligen filtrerad men verkar fungera ändå.

Dosering

Äppelcidervinäger är ganska starkt och innan du använder den ska du som regel späda ut den.

För utvärtes bruk: 1 del äppelcidervinäger till 2-3 delar vatten (kokat och svalnat) Blir huden irriterad, späd med mer vatten.

För invärtes bruk: 1 msk äppelcidervinäger i ett glas vatten om inget annat anges.

012

Äppelcidervinäger användning invärtes 

Vinägern är populär i viktminskningssammanhang, eftersom den sägs öka förbränningen. Emellertid finns det inga vetenskapliga bevis för att äppelcidervinäger ska gynna viktnedgång. Överhuvudtaget är äppelcidervinäger ingen evidensbaserad medicin, även om den har använts som huskur mot en mängd åkommor.

Här är några exempel:

Äppelcider vinäger sägs underlätta matsmältningen om 1 mask intas i ett glas vatten 15 min före en måltid. Pektinet i vinägerns ska lugna hela matsmältningssystemet samt lindra symtom vid IBS och liknande åkommor.

Använt varje dag ska äppelcidervinäger hjälpa mot halsbränna och sura uppstötningar. Emellertid ska vinägern spädas ut ordentligt, då personer som lider av halsbränna ofta är känsliga för livsmedel med mycket syra. Äppelcidervinäger ska ha en milt laxerande effekt vid konisk förstoppning, men ska inte påverka en normalt fungerande tarm.

Äppelcidervinäger innehåller svampdödande ämnen som ska förebygga överväxt av candida svamp. Äppelsyran och ättiksyran i vinägern är även virusdödande och bakteriedödande samt hjälper till att balansera tarmfloran. Äppelcidervinäger ska även vara immunstärkande samt vara slemlösande och stödja lymfsystemet.

Äppelcidervinägern sägs balansera blodsockernivåerna och även hindra kroppens förmåga att ta upp fett.

1 msk äppelcidervinäger i ett glas vatten om dagen, ska ha en renande effekt levern.

Äppelcidervinäger användning utvärtes

Ättiksyran och äppelsyrans bakteriedödande och svampdödande egenskaper gör den effektiv vid hudåkommor  som acne. Badda vinäger/vattenblandningen på huden och den drar orenheterna ur den.

Äppelcidervinägern hjälper till att balansera huden genom att ge den ett bättre ph-värde. Den låga ph-värdet förhindrar att bakterier växer på huden och orsakar acne. Även eksem och andra hudirritationer minskar vid lågt ph-värde på huden.

Du kan även använda äppelcidervinäger istället för mjällschampo. Den ph -balanserande vinägern rensar hårbotten och förhindrar att nytt mjäll får fäste. Blanda vatten och vinäger i sprejflaska, spreja jämnt över håret och skölj.

Var noga med att äppelcidervinägern är ekologisk annars kan bekämpningsmedel i vinägern irritera din hy och förvärra acne.

008

Egna erfarenheter av Äppelcidervinäger

Jag har hittills framförallt använt äppelcidervinägern för utvärtes bruk på områden där jag lätt får finnar och eksem. Jag måste säga att det fungerar snorbra.

Eftersom min hud är känslig brukar jag spä ut vinägern med 3 delar vatten och badda på problemområden. Jag slutade under en period för att huden kändes väldigt – ja, ren. Några envisa småfinnar har dykt upp på sina vanliga ställen och därför har jag börjat använda vinägerblandningen igen. Huden renas upp snabbt utan uttorkning och irritationer. Faktiskt det bästa finnmedlet jag någonsin har använt. I särklass det billigaste. Dessutom tycker jag att huden blir lite extra lystrig – bara en sån sak! Mina torra eksem verkar också läka lite fortare med denna bladning.

Testa och utvärdera!

http://www.huskurer.net/medikament/appelcidervinager/http://www.expressen.s

e/mode/skonhet/skonhetstips/sa-far-du-snyggt-har-och-fin-hy-med-vinager/

http://www.nyttigt.eu/kan-man-ga-ner-i-vikt-av-appelcidervinager-och-vad-mer-ar-vinagern-bra-mot/

mot/http://www.akneakuten.se/akneprogrammet/hudvardsprogrammet/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s