Avokadoolja för insida och utsida

Senaste veckan har det bloggats lite dåligt. Vissa veckor är helt enkelt sådana. Jag har haft fint besök, fått trevliga besked, och har haft anledning att fira med cava och chokladfondant. Jag har med andra ord haft en förträfflig vecka med mycket äta, fika och fira, men har inte haft tid att ägna den åt så många hälsoprojekt. Var sak har sin tid, man måste ha balans.

Nu tänkte jag dock avsluta veckan med att starta ett nytt tema. Det nya temat är mat som kan användas utvärtes. Precis som kokosoljan finns det en mängd livsmedel som är nyttiga i kroppen och som dessutom kan användas för en rad hudåkommor. Jag kommer att börja med en av mina favoriter, nämligen avokado och avokadooljan.

 Avokado och Avokadoolja invärtes

Avokadooljan fungerar bra att steka i eftersom den tål upphettning i högre temperatur än olivoljan. Avokadooljan tål upphettning upp till 225 grader C. Avokadooljan är en hälsosam matolja även om kvalitén mellan oljorna varierar beroende på hur avokadon har hanterats under tillverkningsprocessen.

Avokadooljan innehåller upp till 70 % enkelomättade fetter, som är bra för blodfetter samt för kärl och hjärta. Oljan är rik på omega -9 fettsyror och innehåller också omega-6. Den gröna oljan innehåller upp till 4 gånger mer beta -sitosterol och lutein än olivoljan. Lutein är bra för ögonen och beta -sitosterol är bra för kolesterolet. Avokadoolja innehåller även höga halter av alfa– och betakaroten som skyddar mot hjärtsjukdomar och cancer. Avokado är rik på vitaminer som exempelvis vitamin A, B,D och E. Frukten innehåller även magnesium, kalium och folater.

006

Avokadoolja utvärtes

Oljan är mild och bra för alla hudtyper, även för känslig hy och babyhud. Den är effektiv och mjukgörande på torr hud och eksem. Oljan smörjer huden på utsidan såväl som på insidan. Avokadooljan används ofta i hudvårdsprodukter, då oljan har en tendens att gå in i huden bättre än andra oljor. Oljan är också mycket fuktgivande och antiinflammatorisk, vilket förebygger för tidigt åldrande.

Egna erfarenheter av avokadoolja

Min hud är torr, känslig och drabbas lätt av klåda och eksem. Jag började använda avokadoolja för ungefär ett år sedan när min hy kändes torr och skör som papper. Stress är en faktor som påverkar min hud extremt mycket, och för ett år sedan var känslor och mental balans helt ur fas sedan en ganska lång tid tillbaka. Huden i ansiktet var grå, snustorr och liksom död. Jag köpte en flaska kallpressad avokadoolja och gav det hela ett försök. Oljan skulle absorberas inom en timme. Efter tio minuter hade min hy sugit upp oljan helt och hållet. Det som hände kommande dagar var intressant. Stora hudflagor började bokstavligen trilla av ansiktet när jag smörjde in oljan. Fram kom ny hud som hade någon slags rosig ton och lyster. Sen dess har jag använt oljan kontinuerligt. Den fungerar läkande när min hud blossar upp,  liksom kokosoljan hjälper den min arga hy på bästa sätt. Oljan fungerar också utmärkt på fuktig hud efter duschen, men missfärgar dessvärre ljusa handdukar.

Flaskan har jag köpt för ca 90 kronor i hälsokostbutik och den räcker åtminstone ett par månader om jag använder den dagligen i ansiktet.

Gillar du inte hur oljan känns på huden, häll lite i en smoothie och smörj inifrån istället!

Källor: http://www.kokaihop.se/inspiration/halsa/boosta-halsokontot-med-avokadoolja

http://kurera.se/ovriga-fetter-och-oljor-som-livsmedel/

http://skonhetsredaktorerna.se/tag/avokadoolja/

http://mabra.com/hall-huden-ung-och-frisk-med-avokado/

http://www.wellnessguide.se/Nyheter/smorj-huden-inifran-med-superfrukten-avokado

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s