Honungsmelonsmoothie med kiwi och mynta för god sömn

Jag måste börja med att berätta något äckligt. Jag upptäckte en mjölbaggeinvasion – i kylskåpet?! Alla döda, men i alla fall. Har under en tid utkämpat en hård och bitter strid mot mjölbaggar i mjöl/gryn/sockerskåpet. Efter att ha slängt allt, städat som en besatt och hällt allt nytt i förslutna burkar verkade problemet vara över.Tills idag. Jag gissar att de stackars krakarna, i brist på mat, vallfärdat till ett annat skåp som verkar lovande och där fryst ihjäl. De har alla dött mjölbaggedöden under mina grönsakslådor. Lite tragiskt. Lite äckligt. Nog om det. Nu till ett nytt smoothieexperiment

Honungsmelonsmoohie med kiwi och mynta

Jag provade två varianter – vinnaren var denna.

1 halv honungsmelon
1 kiwi
1 halv kruka mynta
1 banan
1 dl mandelmjölk

Mixa allt och servera direkt!

Smoothien smakar sött av melonen och friskt av myntan. God!!

Jag provade först en variant på endast

1 halv honungsmelon
1 halv kruka mynta
1 kiwi

006

Smaken är väldigt god, men konsistensen är lite grusig. Som att dricka juice med fruktkött i precis hela juicen. Den variant fungerar nog bättre som juice för den som har en råsaftcentrifug.

Det finns flera skäl till att stoppa i sig kiwi. Kiwi är mycket C-vitaminrikt och innehåller 98 mg C-vitamin per 100 gram. Detta kan jämföras med apelsinens 63 mg per 100 gram. De små fröna i mitten på kiwin består till största delen av alfalinolensyra. Alfalinolensyra är en speciell omega 3-fettsyra som skyddar mot hjärt och kärlsjukdomar. Kiwifrukten är även rik på kalium och magnesium. En studie har visat att intag av 2 kiwifrukter om dagen före sänggåendet gör sömnkvalitén bättre på flera punkter. Bland annat somnade försökspersonerna fortare och vaknade inte lika ofta under natten. Man tror att detta beror på den höga antioxidanthalten och att frukten i hög grad understödjer serotoninproduktionen.

Källor: http://iform.se/nyttig-mat/frossa-i-kiwi

http://www.expressen.se/halsoliv/somn/studie-visar-att-kiwin-ar-rena-somnmedlet/

http://www.kevision.com/lista-over-livsmedel-med-serotonin/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s