Goda raw food kex med chiafrön

Jag har bakat raw food kex! Ja, det har jag! Det är andra gången i mitt liv jag bakar någonting raw food stajl. Första gången försökte jag baka en efterrättshistoria till mig och en kompis när vi skulle äta hälsomiddag. Efterrätten var enormt tidskrävande och smakade så sött att jag höll på att börja grina. Min kompis var snäll, åt och sa att den var god – det var den inte.

Att jag denna gång lyckades få ihop riktiga kex gjorde mig likväl så lycklig att jag med glädje hade ätit dem, även om de hade smakat kartong. Men det smakar bra. Fröigt, knaprigt och med en hint av kakao på sina ställen. Jag bakade kexen med utgångspunkt av lite olika recept jag googlat mig till, men med en egen twist på slutet. Kexen kräver en ganska liten arbetsinsats och är lättbakade, även om själva processen tar lite tid.

Det fina med att baka raw food kex är att man bevarar näringen och de nyttiga fetterna i fröerna i högre grad. Fleromättade fetter som också förekommer i fröer är hälsosamma men också värmekänsliga, särskilt för temperaturer på över 100 grader Celsius. Fettet ändrar liksom struktur vid upphettning i höga temperaturer och är inte fullt så nyttigt längre.

Det här använde jag

2 dl chiafrön
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
1 dl vita sesamfrön
1 dl hela linfrön
1 dl kakaonibs
Lite torkade gojibär
1 msk kokossocker
Vatten

062

Jag gjorde såhär

1. Jag hällde chiafröna i en bunke och hällde på ca 6 dl vatten och rörde runt ordentligt. Det ska bli geleigt, inte hårt.
2. Jag hällde de andra fröna i ett annat kärl, och hällde på vatten så att det täckte fröna.
3. Jag lade även gojibären i blöt i en skål.
4. Fröna och gojibären fick stå och dra i vatten i ca 4 timmar. Jag rörde runt i chiafröna då och då för att en jämn gelé skulle bildas.
5. Jag hällde av vattnet från fröblandningen och gojibären. Jag hällde sedan ner frön och bär tillsammans med chiafrögelén i en större bunke.
6. Sist hällde jag i kokossockret och min egen twist – 1 dl kakaonibs, och rörde ihop allting
7. Jag hällde ut smeten på bakplåtspapper på två plåtar. Jag lade ett annat bakplåtspapper över smeten och kavlade den tunn. Drog därefter sedan försiktigt bort pappret.
8. Jag ställde plåtarna i ugnen. Ugnen ska sättas på ca 50 grader Celsius. Jag har gasugn och kan inte riktigt vara helt säker på det exakta gradantalet. Men saken är den att kexen ska torkas, snarare än bakas. Jag lämnade luckan lite öppen för att släppa ut fukt och lite värme.
9. Kexen blev klara på ca 8 timmar i ugnen. Den sista timmen fick de stå på eftervärme
10. Jag bröt kexen i mindre bitar, lade dem i burk och ställde burken i kylen. Jag väljer att ställa kexen kallt eftersom frön innehåller mycket fett och därför är härskningsbenägna.

066

Frökexen kommer att bli perfekta mellanmål eller bara som snacks när jag är sugen. De är goda till te eller till lite färskpressad juice.

004

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s