Alla använder kokosolja – får det lov att vara lite i kaffet?

Det finns mättade fetter som är bra! Kallpressad ekologisk kokosolja är en sådan. Kokosoljan är bra både för utsidan och insidan. Hela min familj är för tillfället kokosolja brukare. Min bror började och blev totalhooked. Han övertygade mig. Jag blev salig. Vi startade en kokosolja sekt. Min mamma blev, efter lite övertalning, övertygad om att den var bra för pappas torra flint. Sen blev hon även övertygad om att den var bra för hennes egen snustorra rygg. Vid vår senaste familjesammankomst var kokosolja och chiafrön på tapeten under helgen. Gången innan var det magnesium – det är lite så vi gör. På söndagen åkte syrran och köpte en burk kokosolja till sig, och jag började äta chiapudding till frukost. Nu ska jag berätta varför kokosolja är så fantastiskt bra.

Kokosolja på insidan

Inom definitionen mättat fett finns det medellånga fettsyror (MCT -fett) och långa fettsyror ( LCT -fett). Det är stor skillnad på dessa fetters påverkan på kroppen. LCT-fetterna kan orsaka skador på kärlen, vilket MCT- fetterna inte gör. LCT -fetter hittar du i främst i feta animaliska produkter. Det är därför jag tidigare har bett dig att ta det lite lugnt med dem. MCT- fetter kan å andra sidan lätt utnyttjas som energi av kroppen samt att de kan öka det goda kolesterolet. MCT- fetter är gynnsamma för energiproduktion, immunförsvar och muskelarbete. MCT -fetterna är lättsmälta och förbränns snabbt. De tas direkt upp och omvandlas till energi i kroppen. Fettet cirkulerar inte och lagras inte som kroppsfett.

I Asien och medelhavsområdet har man haft kunskap om oljans egenskaper i tusentalsår. Där har man använt oljan mot infektioner, svamp, bakterier, parasiter och virus. Nu för tiden är emellertid kokosoljans hälsoeffekter väl dokumenterade. Kokosoljan innehåller 92 % mättat fett. Kokosfettet är inte bara hälsosamt utan även fantastiskt näringsrikt. Kokosoljan innehåller laurin -, kapryl- och myristinsyra. Dessa syror stärker kroppens motståndskraft och ökar tillväxten av goda tarmbakterier. Det är framförallt laurinsyra, som också finns i bröstmjölk, som är källan till oljans hälsoeffekter. Syran har visat sig effektiv mot virusinfektioner som herpes, mässling och hepatit C. Den har också en antibakteriell effekt.

017

Kokosolja på utsidan

Oljan har visat sig effektiv för personer med hud och hårbottenproblem som eksem, psoriasis och mjällbildning.

Jag använder själv oljan på diverse sätt. Jag använder kokosoljan som sminkborttagning, jag använder den på kroppen efter duschen och ibland smörjer jag även in ansiktet med den. Min hud är torr, känslig och väldigt reaktiv. Kokosoljan har hjälpt mig att bli av med torra eksem, samt lugna och läka irriterad hud. Jag hade torra eksem på armarna som varken feta eksemkrämer, kortisonsalvor eller olivolja bet på. Till slut började jag använda kokosoljan och på mindre än en vecka var de torra eksemen helt borta.

Min bror började smörja in hårbotten och ansiktet med oljan eftersom han var torr. Efter en periods användande upptäckte han plötsligt tjockare hår på en fläck där det hade börjat tunnas ut. Håravfall kan i vissa fall tydligen bero på att skalpen är för torr och då kan kokosoljan hjälpa. Kokosoljan ska också stimulera hårsäckarna och göra håret tjockare i allmänhet – har jag hört. Men eftersom min bror både fick tjockare hår och kraftigare skägg, verkar det ligga något i det. Även min, först skeptiska, ömma moder fick medge att hennes envisa snustorra rygg inte var särskilt torr längre.

Vilken olja

Oljan ska vara kallpressad och ekologisk. Kokosfett i silverpaket låter du helt enkelt bli. Det är dunderprocessat och innehåller ingenting bra alls. Det ska vara i burk. Oljan ska smaka och lukta kokos. Det finns smak – och – doftneutral olja, men den har det manipulerats med. Oljan har då förlorat en del av sin näring. Jag brukar köpa Kung Markattas olja eller Renée Voltaires olja.

031

Hur ska oljan intas

Du kan inta oljan i kaffet eller i teet. Jag har periodvis hällt i en tesked olja i kaffet eller teet någon eller några gånger om dagen. Det ger mig någon form av mental energi och känsla av klartänkthet. Oljan kan med fördel också användas i smoothies.

Börja långsamt. En tesked, eller en halv, åt gången på sin höjd i början. Oljan kan ha lite detoxeffekt om man är ovan. Jag skopade glatt ner en matsked i teet en kväll i början av min kokosolja karriär, och drabbades snart av ett infernaliskt illamående.

Till sist – håll fingrarna ur burken! Stoppar du ner händerna i burken blir oljan dålig. Detta märker du bland annat genom att den inte luktar kokos längre. Använd alltid en ren sked.

Källor: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=1388

http://www.matvett.se/mct-fettsyran-laurinsyra-i-kokosfett/

En tanke på “Alla använder kokosolja – får det lov att vara lite i kaffet?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s