Frisk sallad med crunch och fina fetter

Igår gav jag dig en sammanställning av olika typer av fetter och hur balansen mellan dem bör se ut. Fett måste vi äta, inte minst för att kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E, och K. Samtliga av dessa vitaminer måste lösas upp i fett under matsmältningen. Annars tas de inte upp av kroppen utan passerar rakt ut genom tarmen. Vi bör främst äta av de enkelomättade och de fleromättade fetterna. Vi behöver dock inte äta så ruskigt mycket fett vid varje måltid för att kunna ta upp ovan nämnda vitaminer. Tillräcklig mängd är t.ex. en bit fet fisk, en halv avokado, en näve nötter eller mandlar, alternativt 1-2 teskedar olivolja eller rapsolja.

För att inspirera dig lite har jag svängt ihop en frisk och crunchig sallad fylld med fina fetter.

Avokadosallad med sockerärtor, toppad med pistagenötter och pressad lime

Du behöver för 4 personer:
4 stora mogna avokados
1 paket sockerärtor
2 lime
1 dl skalade naturella pistagenötter

Gör så här:1. Skiva avokadoköttet i tunna skivor
2. Skölj och strimla sockerärtorna i fina strimlor
3. Varva avokado och sockerärtor
4. Strö över pistagenötterna
5. Pressa över lite lime samt toppa med lite flingsalt

Ät denna sallad – den är nyttig därför att:

Avokado: är rikt på det hälsosamma enkelomättade fettet. Fettet gynnar det goda kolesterolet och och motverkar det onda. Avokadon är antiinflammatorisk, samt att de nyttiga fettsyrorna och E-vitaminet i frukten gör huden fin och rynkfri. Avokadon anses vara bra för levern och ska rena kroppen från fettlösliga toxiner. Kaliumhalten är bra för blodtrycket, och dessutom innehåller den gott om fibrer. Genom att äta avokado får du också i dig folsyra, magnesium samt vitamin, C, A och B.

031
Pistagenötter: innehåller  på 100 gram nötter – 46 gram fett. Det enkelomättade fettet utgör 24,2 gram, det fleromättade fettet 13,9 gram och det mättade fettet 5,6 gram. Med andra ord har nöten en väldigt fin fettfördelning. Inte nog med detta. Studier har visat att pistagenötter har kunnat öka det goda kolesterolet bara på några veckors tid. Antioxidanterna kan skydda blodkärlen mot inflammation och minska risken för hjärtsjukdom. Pistagenötter kan minska risken för diabetes typ 2 och hjälper till att stabilisera glukostoleransen. Det höga innehållet av vitamin B6 kan stärka immunförsvaret och upprätthålla balansen av vita och röda blodkroppar i blodet. Även pistagenöten innehåller E-vitamin som skyddar huden mot för tidigt åldrande.

028

Ät – bli frisk och rynkfri!

Källor: http://www.netdoktor.se/overvikt/artiklar/fettlosliga-vitaminer/
http://www.halsosidorna.se/Fruktochbar.htm

http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=911&tem=3

http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?td=20130115&art=1793&tem=3

http://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-pistagen%C3%B6tter-fi.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s