Vi måste äta fett – hur mycket är lagom

I gårdagens inlägg skrev jag om en diskussion som jag hade haft med mitt ex, vid ett tillfälle när jag tyckte att jag behövde gå ner i vikt. Det handlade om hur olika vi såg på fettets inverkan. Det är inte så lätt att veta vilket ben man ska stå på, så det var inte konstigt att vi inte var helt överens. I likhet med vårt respektive resonemang, upplever jag ofta att det är en allt eller inget princip som råder vad det gäller kost i vårt samtida samhälle. Som du säkert har förstått är jag en förespråkare för balans. Nedan kan du läsa om hur mycket fett vi bör äta för att må bra och för att våra kroppar ska fungera optimalt. Du får också några enkla råd på vägen.

Risker med för lågt fettintag

En fettfri eller nästan fettfri kost kan ha negativa konsekvenser för vår hälsa. Om intaget blir för lågt för att täcka de livsnödvändiga funktionerna i kroppen leder detta till infertilitet, fjällande hud och uttorkning. Hos barn kan för lågt fettintag ge försämrad tillväxt. För lågt intag av de livsnödvändiga fettsyrorna kan även leda till njurstörningar eller försämrad funktion av olika blodkroppar. En annan effekt är att vi äter mer kolhydrater vilket ökar den glykemiska belastningen och på så sätt ökar risken för diabetes typ 2. Blodfettspartiklarna påverkas också negativt och fastnar lättare i blodkärlen. Detta ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar.

Hur mycket fett är lagom

I Sverige får vi generellt sett 34% av vårt energiintag tillgodosett av fett, men spridningen mellan individer är emellertid stor. Undviker vi fet mat kan vi komma ner till 20% och undviker vi alla fettinnehållande produkter kan vi komma ner till 10%. Tycker vi om feta livsmedel kan vi hamna på runt 50% av det totala intaget. Idag ska de flesta experter dock vara överens om att optimalt fettintag ligger på ca 30% av det totala energiintaget. Detta motsvarar 70-100 gram fett om dagen för genomsnittspersonen. Vid ett intag av denna mängd fett undviker vi de negativa konsekvenserna av ett för lågt fettintag, men får heller inte i oss för mycket koncentrerad energi som fett kan ge.

Några enkla råd på vägen

Det kan vara svårt att uppskatta sitt fettintag eftersom fett finns både väl synligt och mindre väl synligt. Det viktigaste är likväl inte alltid hur mycket fett vi äter, utan vilken sort. Riktlinjen är att undvika livsmedelsbehandlade fetter samt att vara försiktig med de mättade fetterna i kött och mejeriprodukter. Med detta i åtanke blir oftast fettintaget bra, även om vi inte prickar precis 30%.

Imorgon kommer jag att förklara skillnaden på olika typer av fett och deras inverkan på vår kropp och hälsa.

Källa: Brunnberg, Martin, Allt Om Näringslära, Stockholm, ICVE Production Sweden AB; 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s