Jo, Filip. Man blir visst tjock av smör!

Ok, så jag och mitt ex hade ibland lite olika uppfattning om hur vi skulle laga mat. Han tyckte att smör var fina grejor, gärna i sås eller bara som extra piff i smält form på potatisen. Jag har aldrig haft fettfobi, men under en period ville min kropp verkligen inte samarbeta med mig. Som följd av en lång tids hög stress hade jag slutat träna, gått upp alldeles för mycket i vikt, och löste låga energinivåer med socker. Jag blev snorarg varje gång jag skulle klä på mig, och det problemet löste jag genom att skälla på den som var i närheten. Jag fick ändra min gångstil eftersom låren plötsligt hade en benägenhet att haka tag i varandra – och jag fick skavsår. Jag var en förbannad pingvin, konstant på krigsstigen.

Smördebatten då, undrar du. Jo, så här var det. Jag fick nog och bestämde att nu var det slut med smör, för oss båda. Filip tyckte å ena sidan att det nog inte var smöret man blev tjock av. Jag tyckte å andra sidan att det är klart som fan att man blir tjock av smör. Poängen är att vi nog båda hade rätt och fel. Smör är kaloritätt och äter man mycket av det så går man upp i vikt. Likväl vet vi ju att fettet inte längre anses vara den stora boven vid viktproblem. Emellertid har vi nog alla en relation till begreppet fett, och hur vi tror att fett påverkar våra kroppar.

Fett är livsviktigt för vår hälsa, men hur mycket bör vi äta och av vilken sort? En del fetter är fantastiska och livsnödvändiga, medan andra kan förkorta vårt liv. Vilka funktioner har olika fetter och vilken skada kan de eventuellt orsaka? Under kommande dagar kommer jag att bena ut fettdjungeln så pedagogiskt jag kan. Sannolikt har du redan en viss koll, men kanske vill du veta mer.

Men hur gick det då? Jo, jag gick ner det som behövdes igen. Utan dieter och utan att helt utesluta smör och socker. Jag åt helt enkelt mindre och började träna igen. För det var liksom det som var problemet, egentligen. Jag behövde balans. Smördebatten slutade också väl. Filip tog min pingvinilska med ro.  Han sa att när du skriver din bok måste du skriva ett kapitel som heter Jo, Filip. Man blir visst tjock av smör! Det har inte blivit någon bok ännu, men väl ett blogginlägg.

Fettskolan börjar imorgon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s