Middagstipset – Belugasallad med rödbetor, granatäpple och fetaost

I antioxidanternas tecken tänker jag idag dela med mig av receptet på min favoritsallad för tillfället. Salladen är mättande, proteinrik och antioxidantrik. Den har också en fin harmoni mellan salt, syrligt och sött. Salladen är god till en bit lax, men kan också ätas endast i sitt eget sällskap.

Ät denna sallad därför att….

Belugalinser
Linser tillhör kategorin baljväxter. Baljväxter är rika på goda kolhydrater, fibrer och proteiner. Upp till 20-30 % av torrvikten utgörs av protein. De innehåller också gott om B-vitaminer och mineraler som järn, kalium, fosfor, magnesium och zink. Belugalinser är svarta i färgen och har fått sitt namn efter dess likhet med den ryska belugakaviaren. Linserna är fasta i konsistensen och lite sträva i smaken. Min favorit  bland linserna just nu.

Granatäpple
Granatäpplet är en superantioxidant och innehåller rikligt med flavonoíder som ska ge skydd åt hjärta och kärl. Juice från granatäpple har i studier visats bromsa skador från högt kolesterol, minska blodtrycket och mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet. Andra studier har visat att granatäpplejuice eller extrakt har kunnat hämma tillväxt av bröstcancer och prostatacancer.

Rödbeta
Rödbetan renar blodet, stimulerar nybildning av röda blodkroppar och ökar syreupptagningen i blodet. Den ökade syreupptagningen gör att kroppen blir mer uthållig vid fysisk träning. Jag kan intyga att det fungerar. Med rödbeta i kroppen är orken fantastisk. Detta beror på att rödbetan innehåller ämnet nitrat. Nitrat omvandlas till kväveoxid, vilket ökar syreupptagningsförmågan. Detta höjer prestationsförmågan och förbättrar muskeluppbyggnaden. Rödbeta rensar även  tarmarna samt avgiftar lever och gallblåsa.

013

Det här behöver du

För 4 portioner brukar jag använda följande proportioner:

3 dl  svarta belugalinser  

Ca  500 gram  rödbetor

1 granatäpple

150 gram fetaost

Jag brukar också blanda i en vinägrett i salladen och till den behöver du:

4 msk olivolja

2 msk balsamvinäger

Lite salt och peppar efter tycke och smak

Gör såhär

1. Koka rödbetorna tillräckligt mjuka för att du ska kunna sticka igenom en gaffel

Under tiden

2. Pilla ut kärnorna ur granatäpplet eller köp frysta kärnor så slipper du pilla (finns på ICA)

3. Koka linserna enligt anvisningar på förpackningen

4.  Skala sedan de kokta rödbetorna  och skär dem i mindre bitar

5.  Blanda samman allt i stor skål. Smula i fetaosten och blanda i vinägretten

029

Ät – bli renad, uthållig och frisk!

Källor: http://www.halsosidorna.se/Baljvaxter.htm

http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=999

http://www.halsosidorna.se/Gronsaker.htm

En tanke på “Middagstipset – Belugasallad med rödbetor, granatäpple och fetaost”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s