Antioxidantrik dubbelt chokladig smoothie för den sugna

Jag har gjort mig förtjänt att något gott som återhämtning. Kikade in på gymmet för att ta ett intervallpass på crosstrainern. Det var inte riktigt så käckt som det låter. Det är fortfarande varmt. Jag är fortfarande en ilsken isglass (en smältande sådan, ja du fattar). Jag trodde att jag skulle dö upprepade gånger, samtidigt som jag blev ihärdigt påhejad av en hurtig man i 70 – års åldern. Jag log tappert kräftröd och undrade hur karln kunde se så oerhört pigg och framförallt sval ut…

I alla fall. Om du har följt mig så vet du kanske att jag har en plan för att minska mitt sockerintag. Men sugen är jag lik förbannat. Kom att tänka på den råa kakaon som står i skåpet och som åkte fram för gårdagens utredning av antioxidanter och fria radikaler. Som jag skrev kan fysisk träning göra att det bildas mer fria radikaler i kroppen. Detta beror på att vi förbränner mer syre. Så vad passar bättre än att antioxidant boosta. Sagt och gjort. Jag rotade i skåpen och slängde ihop en grym smoothie om jag får säga det själv.

Det här behöver du:
1-2 bananer
2 deciliter osötad mandelmjölk (annan nötmjölk, sojamjölk eller komjölk funkar säkert också)
1 matsked jordnötssmör ( såvida du inte är nötallergiker)
2 matskedar rå kakaopulver

Mixa i en blender eller med en stavmixer

Eventuellt  råa kakao nibs på toppen för garnering och lite extra knaprighet.

052

Drick det här! Det är nyttigt därför att …

Rå kakao: Rå kakao rostas runt 40 grader C vilket gör att alla näringsämnen bibehålls. Förutom att kakaon är fantastiskt antioxidantrik innehåller den även nyttiga fetter, protein, järn, magnesium, krom, fosfor och svavel. Kakaon innehåller flavanoider som är bra mot högt blodtryck, för matsmältningen och immunförsvaret samt motverkar cancer.

Jordnötssmör: Innehåller B-vitaminer, kalcium, magnesium och en ansenlig mängd av antioxidanten vitamin E.  B-vitaminerna är bland annat bra för hud och hår och mineralerna för ditt skelett  samt dina muskler.  E-vitamin skyddar dig från fria radikaler.

Banan: Eftersom banan är den mest kolhydratrika frukten passar den ypperligt i samband med fysisk träning. Din kropp har stor nytta av kolhydraterna vid återhämtningen. Banan innehåller mycket kalium och magnesium som är bra för blodtrycket. Banan innehåller pektin som är blodsockersänkande, bra mot PMSmotverkar det onda LDL – kolesterolet samt renar kroppen från toxiner. Banan innehåller aminosyran tryptofan som behövs för ” lugn och harmonisk”  hormonet  serotonin.

Drick, njut och känn dig hälsosam!

Källor:

http://anja.elle.se/skillnad-pa-kakao-och-kakao/   2015-08-19

http://www.halsonytt.nu/kost/ar-jordnotssmor-nyttigt-eller-onyttigt/

http://www.halsosidorna.se/Fruktochbar.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s