Livsviktiga antioxidanter

Rå kakao är det mest antioxidantrika livsmedel en idag känner till. Så vad är det fina med antioxidanter? Jag skriver gärna och ofta om antioxidanter, så jag tänkte att det är dags att bena upp begreppet som är ganska nytt. I början på 1990 talet var begreppet fortfarande relativt okänt för “vanligt fölk”. Det var också då man började uppmärksamma antioxidanternas betydelse för hälsa och välmående. För att få hälsoeffekterna vill du pytsa i dig antioxidanten i dess naturliga form. Antioxidanter är ett samlingsnamn på ett stort antal olika ämnen som har en sak gemensamt – de skyddar mot fria radikaler.

Så vad är fria radikaler  

Fria radikaler är också ett samlingsnamn på ett stort antal olika ämnen. Vad de har gemensamt är att de är mycket reaktiva och reagerar i stort sett med allting de stöter på. De mest potenta radikalerna kan  därför reagera med allting de springer på i din kropp och kan orsaka stor skada. De uppkommer i våldsmamma kemiska reaktioner där stora mängder energi frigörs. De flesta radikaler kommer från syre. Radikalerna är emellertid inte enbart av ondo då vårt immunförsvar producerar fria radikaler för att bekämpa virus, bakterier och parasiter. Källor till fria radikaler kan vara läkemedel, solstrålning, överdrivet intag av mineraler som järn och koppar. Högt intag av fleromättade fetter, fysisk träning, rökning och inflammationer kan också producera fria radikaler.

002

Hur skadas våra kroppar av fria radikaler

De fria radikalerna kan exempelvis reagera med kolesterol och orsaka hjärt- och -kärlsjukdomar. Vår arvsmassa, DNA,  kan också utsättas för radikaler.  Om en fri radikal reagerar med DNA, måste kroppen reparera skadan. I bästa fall försämras allmänhälsan på grund av att kroppen måste avsätta resurser för att reparera skadan. I västa fall sker en felreparation, vilket på sikt kan leda till cancer. Att utsätta kroppen för fria radikaler under lång tid kan medföra att vi åldras i förtid  eftersom vi sliter ut våra celler.

Antioxidanter skyddar oss mot fria radikaler

Antioxidanter är alltså ämnen som skyddar oss mot fria radikaler, och de allra viktigaste produceras i våra egna kroppar. De flesta av dem är antioxidativa enzymer som oskadliggör radikalerna. Trots att ett överskott av järn och koppar kan bilda fria radikaler, behöver enzymerna dessa mineraler. Ett underskott kan alltså också leda till en ökad produktion av fria radikaler.

Den viktigaste antioxidanten är glutation och produceras i levern, där den har en enormt viktig funktion. Antioxidanten skyddar levern från den oerhört stora påfrestning och det slitage som den utsätts för när den bryter ner gifter och biprodukter.

Antioxidanter i maten

Antioxidanter finns i de flesta livsmedel, däremot varierar halterna kraftigt. Grönsaker och frukt är generellt de bästa källorna. Raffinerade livsmedel som socker och flera typer av fett, som används vid industriell tillverkning av mat, innehåller nästan inga alls. En del antioxidanter är vitminer som vitamin C, E och betakaroten (förstadium till vitamin A). De stora grupperna antioxidanterna i vår kost är polyfenoler och karotenoider (färgämnen i grönsaker) eller isothiocyanater (svavelhållande ämnen i lök, vitlök och kål). För att få den allra bästa effekten av antioxidanter är det variation som gäller. Tillagning förstör i allmänhet många näringsämnen, men vad det gäller antioxidanter kan tillgängligheten i vissa fall snarare öka. Exempel på detta är karotenoider som finns bl.a. i tomat, paprika och morötter. Olika former av frukt, grönsaker och bär till dina måltider är en bra metod för ett öka ditt antioxidantintag.

044

Slutligen: Antioxidanter i dessa naturliga form ger dig bäst hälsoeffekt. De ger dig ett bredare spektrum och du riskerar inte att överdosera. En överdos kan ge motsatt effekt, det vill säga en ökning av fria radikaler. Detta fenomen kallas redox- cykling. Så det så!

Referens: Brunnberg, Martin, Allt Om Näringslära, Stockholm, ICVE Production Sweden AB; 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s