Dofta gott med Chlorella

Till att börja med, jag känner mig redo för höst. Om sommaren inte behagade dyka upp i juni och juli, behöver den liksom inte släntra in när det börjar närma sig september. Jag tycker om hösten, det är inte för varmt och inte för kallt. Jag upplever hösten som en avslappnad årstid som är lite mer kravlös. Det är inte hemskt mycket man måste göra. Framförallt råder inte denna” ta till vara på vädret” hysteri. I en lägenhet mitt i stan är det ett helt projekt att ta till vara på vädret.  Jag är dessutom inte så bra på värme,  utan svettas mest som en arg isglass.  Jag längtar efter sval och klar höstluft och promenader i tjock tröja. Jag längtar efter filmkvällar under filten på söndagar medan regnet smattrar mot rutan. Jag är något av en höstromantiker och jag har kommit över min relation med sommaren – om den bara kunde acceptera det.

Nu till dagens alg – Chlorella!
Chlorella var min allra första superfood erfarenhet, och jag har ätit den i perioder. Min syster Åsa introducerade mig för den, och jag blev verkligen förälskad. Jag kände mig pigg, renad (som om jag hade en friskare doft) och min magkatarr försvann. Chlorella algen var sannerligen inkörsporten till mitt bruk av gröna pulver och piller.

Nyttan med Chlorella
Chlorella  är så näringsrik att den har använts vid rymdfärder, då man menar att vi skulle kunna överleva på enbart denna lilla alg. Den mest positiva hälsoeffekten anses vara chlorellans förmåga att avgifta kroppen.  Vid en kontrollerad japansk studie har man  kunnat se en mätbar minskning av kemikalier i bröstmjölken hos ammande kvinnor som fick tillskott av chlorella. Dessutom kunde man mäta högre halter av immunglobulin i mjölken hos dessa kvinnor,  i jämförelse med kontrollgruppen. Immunglobulin anses minska infektioner hos barnet (dock rekommenderas chlorella ej generellt vid amning).

Chlorellan är rik på antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler. Fria radikaler  kan orsaka cancer och andra sjukdomar. I en dubbelblind placebokontrollerad studie har man även kunnat visa på att chlorellan har en tydligt stärkande effekt på immunförsvaret, jämfört med placebo. Chlorellan ska även innehålla komponenter som stödjer matsmältningen, samt att algen ska främja  produktionen av goda tarmbakterier. Många upplever att chlorellan tar bort dålig kroppslukt och dålig andedräkt tack vare den höga klorofyllhalten. Chlorellan innehåller 4 gånger mer klorofyll än algen spirulina.  Chlorella ska hjälpa kroppen att öka syreproduktionen, rena blodet och stimulera sårläkning.

Hur intas Chlorella

Chlorella finns både i piller och pulverform. Personligen kör jag på pillervarianten, gärna från Holistic som jag vet är en säker produkt. Precis som spirulina och vetegräs vill du veta att chorellan du äter är en ren och odlad under kontrollerade former.. Dels för att du ska få ta del hälsofördelarna, men också för att produkten ska vara fri från toxiner. Hade jag köpt pulvervarianten hade jag valt chlorella från Renée Voltaire, som känns som en säker och kontrollerad produkt.

Dagsdos pulver: 1-2 teskeder blanda i vatten, färskpressad juice eller smoothie.
Dagsdos piller: läs på burken, det beror på hur många gram varje tablett innehåller.

Börja försiktigt oavsett.

Chlorella rekommenderas ej  vid graviditet och amning.

Vad säger skeptikerna
Enligt American Cancer Society finns det inte några vetenskapliga bevis för chlorellans hälsofrämjande effekter. Man menar också att chlorellan har en rad biverkningar. Biverkningarna kan vara magbesvär som gasproblem, buksmärtor, illamående och diarré eller förstoppning. Andra biverkningar kan vara trötthet, irritabilitet och ökad känslighet för solexponering.  Chlorellan kan också kunna orsaka allergiska reaktioner. Reaktionerna kan vara nässelfeber, hudutslag, svullnad i huden och bröstsmärtor. Andningssvårigheter samt tryck över bröstet och halsen ska också kunna förekomma.

Referenser:  http://chlorella.se/ 2015-08-16

http://viability.se/forskning/superfoods/  2015-08-16

http://kurera.se/darfor-ska-du-ata-chlorella/ 2015-08-16

http://shop.reneevoltaire.se/specialkategorier-vegan-chlorellapulver-p-356  2015-08-16

http://www.kevision.com/biverkningar-av-chlorella-kosttillskott/  2015-08-16

3 reaktioner till “Dofta gott med Chlorella”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s