Sockerbalansen – normalt bruk eller beroende

Kan människan bestämma sig någon gång tänker du nu? Ena minuten skriver hon att det råder fullständig sockerförstoppning i samhället, i nästa mässar hon om hur farligt socker är. Som jag brukar säga, allting handlar om balans. Självklart måste man också ta hänsyn till en eventuell känslighet. Alla bör inte äta socker. Häng med här så ska jag reda ut hur ett helt normalt sockerbruk ser ut, i jämförelse med ett skadligt beteende eller ett beroende. Men först vill jag berätta kort om sockrets påverkan på signalsubstansen dopamin.

Socker och dopamin
Jag har i tidigare inlägg under veckan beskrivit hur sockerberoende har påvisats hos råttor, och hur sockret triggar kroppen att vilja ha mer. Här har belöningssystemet stor betydelse. Hos en sockerberoende är belöningssystemet starkare. Lyckoeffekten blir kraftig, men avtar snabbt. Får en sockerberoende inte mer socker, uppstår en känsla av abstinens. Socker påverkar signalsubstansen dopamin, som ger en känsla av välbehag och upprymdhet. Kanske har du precis som jag en benägenhet att ta till sockret när du känner dig trött eller låg? Anledningen är att du ger just dopaminet en skjuts. Dopamineffekten är samma mekanism som gör att ett alkoholberoende kan uppstå.

Normalt bruk av socker
Du har ett socialt bruk och du kan njuta av sötsaker, pasta och bröd utan att hela tiden vilja ha mer. Ibland tänker du att äter för mycket, men ditt bruk har inga skadliga konsekvenser. Det goda har ingen känslomässig laddning för dig. Du blir inte personlighetsförändrad, tankebesatt eller får humörsvängningar.

Skadligt bruk
Du överanvänder socker. Du faller ofta för frestelsen och fikar ofta. Om du åker på semester kan du tillåta dig att äta och dricka allt du vill, och i stora mängder. Det handlar mer om vanor än beroende. Det kan också bero på okunskap. Kanske har du en tendens att tröstäta, men du måste inte fortsätta dagen efter. Det sker inga dramatiska förändringar i ditt belöningssystem. Du får inte ökad tolerans, du blir inte besatt och du smyger inte.

Beroende
Du har inte ett vanligt sug. En lukt, en syn eller tanke kan trigga ditt behov. Får du i dig socker vill du ha mer och kan inte äta måttligt. Du tänker att du inte ska äta mer, men ditt belöningssystem gör att du fortsätter ändå. Du är besatt av att äta mer, vilket medför att du ljuger, gömmer och smyger. Du känner skuld och skam, och en känsla av misslyckande. En del av sjukdomen innebär kraftiga humörsvängningar.

Testa om du kan vara sockerberoende

Jag skulle inte säga att jag är beroende, men kommer gärna in i dåliga vanor. Ofta är detta förknippat med trötthet, stress eller en långledighet. Jag faller ofta för frestelsen. Jag kan emellertid bryta mönstret utan större problem med lite beslutsamhet. Just nu är jag inne i en fas som inneburit  lite väl stora utsvävningar. Imorgon avslutar jag temat, med en sockerfri plan.

Referenser: 

http://www.lugnorocenter.se/Holistic-Addiction-Medicine-%28HAM%29.htm

http://mabra.com/bli-av-med-sotsuget/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s