Var inte rädd för frukt! Skillnaden på socker och socker

Jag får ofta frågan om det verkligen är bra att äta frukt, det innehåller ju så mycket socker. Budskapen är många och olika. Det är därför inte det minsta konstigt om du känner dig förvirrad. Jag vill börja med att betona att frukt och bär är bra grejor!  Tillsatt fruktsocker ska du absolut vara vaksam på. Frukt i sig är däremot ingenting du behöver vara rädd för.

Låt mig förklara. Sockret i frukten håller så låga nivåer att kroppen inte har några problem med att hantera det. Frukten innehåller dessutom vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som alla gör din kropp en tjänst. Till skillnad från livsmedel med tillsatt socker, gör frukten dig mätt innan du fått i dig så stora mängder socker. Ät frukt – du äter sannolikt för lite!

Snabba sockerskolan

Om du är intresserad av att lära dig lite mer ska jag berätta lite kort om några olika former av socker som är relevanta i detta sammanhang.

Glukos: kallas också för druvsocker och förekommer naturligt i frukt. Glukos är den viktiga sockerform som transporteras runt i blodomloppet och kallas blodsocker. Glukos är hjärnans och musklernas favoritbränsle. Vid fysisk aktivitet förbränner vi stora mängder glukos.

Fruktos: kallas också fruktsocker och finns såklart i frukt. Fruktosen är inte en speciellt bra energikälla för dina muskler. Anledningen är att fruktosen lagras i levern som leverglykogen, eller följer med ut i blodet som blodfett. Fruktosen kan ha negativ effekt på blodfetterna om man förbrukar lite energi. Igen. Det är alltså det tillsatta sockret som vi oroar oss för här. Glykogen lagras också i muskler och till viss del i hjärnan. Muskeln kan förbränna glykogen lokalt där den har lagrats. Leverglykogenet har också en viktig funktion som blodsockerreserv. När blodsockret sjunker, ökar kroppen frisättningen av glukagon.

Sackaros eller Suckros: Sackaros är vanligt vitt socker och är en sammansatt sockerart. Sackaros är en glukosenhet sammankopplad med en fruktosenhet. När vi äter denna sockerart spjälkas den till fritt glukos respektive fritt fruktos och tas upp av tarmväggen. Glukosen går ut som blodsocker i blodet och kan direkt ge energi till kroppens vävnader. Fruktosen tas till största del upp av levern och lagras som leverglykogen eller transporteras ut i kroppen som blodfett.

Slutsats: Frukt är bra och inte farligt att äta trots att det innehåller socker. Produkter sötade med “naturligt fruktsocker” är däremot inte så nyttiga som man kanske vill tro, då fruktsockret är tillsatt. Det finns olika former av socker som påverkar kroppen på olika sätt.

I helgen åter jag bort, men återkommer senast söndag med information om socker, hjärnan och signalsubstanser. Jag kommer också att redovisa min sockerfria plan(nja, nästan sockerfria då) .

Referens: Brunnberg, Martin, Allt  Om Näringslära, Stockholm, ICVE Production Sweden AB, 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s