Socker i kroppen utan så mycket dramatik

Jag kom hem med blodsockret i tårna, till en lägenhet som sannolikt är 35 grader varm. Jag är väldigt känslig för lågt blodsocker  – och värme. Båda har samma effekt. Jag blir irriterad, apatisk och illamående, i den ordningen. Jag tänkte att jag måste laga mat. Funderade över två potentiella middagar, men båda kändes som för stora projekt. Jag hanterade situationen genom att sätta mig i soffan och äta Mini Wafers. Samtidigt surfade jag runt efter någon ny chockerade information om socker som skulle få mig att sluta. Det finns mängder av sidor som skriker att socker är gift, och att socker tar över våra hjärnor o.s.v. Det där gör mig mest motvalls. All denna dramatik! Så jag ska istället berätta det jag som kostrådgivare redan vet, utan för mycket drama.

Vad gör för mycket socker med kroppen?

Välfärdssjukdomar

När vi får i oss för mycket fruktos (tillsatt i t.ex. söta drycker och godis) producerar levern triglycerider, vilket är en slag fetter. Detta beror på att fruktosen förbränns i levern. En del av fetterna stannar i levern och kan på sikt orsaka leverförfettning vilket gör att levern fungerar sämre. Emellertid går en del av fetterna ut i blodet. I takt med att blodfetterna ökar stiger blodtrycket och vävnaderna blir gradvis mer resistenta mot insulin. Bukspottskörteln försöker kompensera genom att öka insulinproduktionen. Dessa faktorer kan leda till bukfetma, hjärt- och – kärlsjukdomar och diabetes typ-2. Det finns också studier som visar på att ökade insulinhalter i kroppen ökar cancertillväxt.

Försurning

Socker är ett starkt försurande livsmedel, vilket innebär att det skapar en sur reaktion i kroppen. Ja, kroppen blir försurad.  Symtom på försurning är förstoppning, tarmbesvär, försämrad matsmältning, leversjukdomar, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar, candida, stroke, dålig syn, benskörhet, övervikt, astma, hjärt- och – kärlsjukdomar, diabetes och för tidigt åldrande. Mycket otrevligheter  alla de slag med andra ord.

Skrynklighet

Du kanske inte är fåfäng – men jag är nog lite. I vilket fall som helst anses raffinerat socker bryta ner huden. I huden binder socker kollagen och bryter ner det så att vi får rynkor (kollagen är hudens stödvävnad). Detta sker genom att sockret orsakar beläggning på cellerna och försvagar dess funktion. Huden blir inte bara rynkigare utan även slappare, samt att celluliter och hudbristningar uppstår lättare.

Sammanfattningsvis gör alltså socker mig sjuk och otrevlig, dessutom kommer jag snart att se ut som ett russin. En bra påminnelse till mig själv. Resterande kex åker ut – dem är msega av luftfuktigheten.

Imorgon för förklarar jag skillnaden på socker och socker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s