Frukt är inte godis – riktig fulchoklad vill jag ha

Ingen kan inbilla mig att jag blir lika nöjd av att äta en fruktsallad,  när det är choklad min kropp längtar efter. Då är det inte en bit mörk finchoklad den gastar om. Det jag vill ha är riktig fulchoklad, med låg kakaohalt och högt sockerinnehåll. När människor påstår sig bli SÅ nöjda med två bitar 70 procentig blir jag provocerad, nästan förbannad faktiskt. Det där måste ju bara vara koketteri? Eller…?

Hur som helst. Vi vet alla att socker är skräp. Det finns människor som av en eller annan anledning verkligen inte kan eller ska stoppa i sig socker. Samtidigt blir jag en aning bekymrad över den enorma sockerfobi som härjar oss. Äter jag för mycket socker – helt säkert. Tänker jag helt sluta äta socker – nej, det tänker jag inte. Vill jag försöka äta mindre socker – ja, absolut.

Fina efterrätter är det bästa avslutet på en bra middag. Semester är rabarberpaj med knäckigt täcke. Jul är hemkokt chokladkola framför Karl-Bertil.  Saker som i ett sammanhang är välbefinnande och glädje. Detta vill jag inte vara utan. Det jag skulle vilja göra mindre av är att stoppa i mig fyra Ballerinakex medan jag lagar middag för att jag är blodsockerlåg. Eller kränga en Snickers framför datorn på jobbet, i förbifarten, för att jag är trött. Eller trycka i mig en stor chokladkaka i soffan på fredagskvällen, utan jag egentligen vet om jag är sugen. För det är i alla fall fredag.

Veckans tema är socker. Under veckan kommer jag undersöka hur kroppen och hjärnan på olika sätt påverkas av socker. Jag kommer också att berätta hur det är skillnad på socker och socker. Jag ska till och med försöka lura ut en bra plan för hur jag blir en av de där koketta människorna som blir nöjda med två bitar 70 procentig … Vi får väl se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s