Första gången jag skulle syra vitkål hade jag en väldigt romantisk idé om hela förloppet. Jag skulle stå i dunkelt ljus och harmoniskt banka på min vitkål, samtidigt som jag skulle skratta förstrött åt förnumstiga sägningar av någon vinterpratare i P1. Istället snodde jag runt som en skållad råtta i ett kök som fyllts av vattenånga, och var 30 grader varmt i januari. Jag lyckades också slänga konserveringsburken i klinkergolvet så att den gick i tjugofemtusentvåhundrasjuttiofem bitar. Då var jag nära att ta till lipen. Sen har det gått lite bättre.
Ovan fadäs undviker du emellertid enkelt genom att förbereda dig lite. Koka konserveringsburk och konserveringsring innan du börjar förbereda grönsakerna. Förbered gärna även saltlaken först, så hinner den svalna till rumstemperatur i lugn och ro. Sen kan du syra under fullt kontrollerade former.
Nu ska ge mig på ytterligare nya grönsaker.
Nu undrar du hur du ska jag göra, och det ska jag berätta.
Det här har jag använt
1 konserveringsburk på 2 liter, med konserveringsring
4 + 2 tsk jodfritt salt. Jod förhindrar tillväxten av mjölksyrabakterierna.
1 ½ kilo rödbetor
1 halvt kilo rödkål
1 liter vatten till saltlake
Så här gör du
1. Sterilisera konserveringsburken och konserveringsringen genom att koka båda. Du vill ha ett rent kärl för att få en lyckad syrning och för inte bli sjuk.
2. Koka 1 liter vatten. Häll i 2 tsk salt. Låt den svalna till rumstemperatur.
3. Ansa och skala rödbetorna och skär dem i grova strimlor. Strimla kålen.
4. Varva rödbetor, kål och salt i burken (4 tsk salt).
5. Pressa ner rödbetor och kål med knytnäven i burken. De kommer då att safta sig. Låt det gå 15 minuter så att saltet får verka. Pressa sedan med knytnäven igen.
6. Kontrollera att kål och rödbetor är täckta av saltlake, fyll annars på med den kokta saltlaken (jag brukat alltid behöva fylla på med extra lake).
7. Pressa ner betorna och kålen i laken. Exempelvis med en vattenfylld väl försluten plastpåse. Täck med en tallrik eller ett löst sittande lock.
8. Låt burken stå i rumstemperatur i 10-14 dagar. Kontrollera vätskan i burken varje dag. Fyll på med ny lake om det behövs så att inte kålen och betorna utsätts för luft. Låt laken svalna innan du häller i den. Var beredd på att det rödfärgade spadet kan pysa ut ur burken.
9. När syrningen är klar. Förvara i kylskåpstemperatur,
Lycka till!
Vid syrningen har jag utgått från Karin Bojs bok ”Syra Själv- Konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier”.
Hej i äldre böcker ,om mjölksyrning ,har man som tumregel att SLUTKONCENTRATIONEN
salt skall vara ca 1% dvs 10gr slat till en burk som rymmer 1L och 20 gr för två LITERSBURK osv
mvh donald i Lund
GillaGilla
Hej Donald! Det var ju faktiskt intressant! Har du tips på andra syrningsböcker som du har använt?
GillaGilla